ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εφοπλιστές: «Ανταρσία» για να αποφύγουν την υποχρεωτική φορολόγηση

Εφοπλιστές: «Ανταρσία» για να αποφύγουν την υποχρεωτική φορολόγηση

Θέση μάχης έχουν πάρει Έλληνες εφοπλιστές εκτοξεύοντας συνεχείς «απειλές» για αποχώρηση των ναυτιλιακών εταιρειών από την Ελλάδα.


Αφορμή είναι η ψηφισθείσα διάταξη για την υποχρεωτική διπλή φορολόγηση των εφοπλιστών, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα και να διπλασιάσει το ποσό της εθελοντικής συνεισφοράς τους.

Τη δυσαρέσκεια του εφοπλιστικού κλάδου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ), κ. Γιώργος Γράτσος, κατά την ομιλία του στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Γράτσος δεν δίστασε να κάνει λόγο «δυσάρεστο αιφνιδιασμό» και «ανατροπή των συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων όρων», αναφερόμενος στη συμφωνία για την καταβολή οικειοθελούς συνεισφοράς από μεριάς εφοπλιστών, ώστε να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας. Επειδή όμως η ανταπόκριση των εφοπλιστών δεν ήταν επαρκής, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα και να διπλασιάσει το συμφωνηθέν ποσό της συνεισφοράς για την τριετία.

Ο πρόεδρος του ΝΕΕ προειδοποίησε επίσης ότι «αυτό δεν θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη χώρα», κάνοντας λόγο ακόμα και για «καταστρεπτικό σεισμό» και «κατάρρευση».

Οι ευθείες απειλές για φυγή πλοίων από το εθνικό νηολόγιο και εταιρειών έλαβαν χώρα ενώπιον του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος και αντέδρασε, σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας.

mvarvitsiotis

Ο υπουργός Ναυτιλίας ίσως θίχτηκε και προσωπικά από την αγνωμοσύνη μεγάλου μέρους εφοπλιστών, καθώς ο ίδιος υπερασπίζεται όλο το προηγούμενο διάστημα σθεναρά τα προνόμια που απολαμβάνουν, χωρίς να δείχνει την ίδια ευαισθησία για τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, που επωμίζεται σκληρά φορολογικά βάρη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δε, έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της «υπερφορολόγησης» των εφοπλιστών, παρά τις δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν, και έχει τονίσει πως ακόμα και «φορολόγηση χωρίς διάλογο της ναυτιλίας» θα οδηγήσει σε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μάλιστα, αυτό το πνεύμα θα διέπει τις προσπάθειες του υπουργείου του, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και επειδή το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τους εφοπλιστές, έχει μπει στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε στην κοπή της πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, για να διατηρηθούν τα ειδικά προνόμια των εφοπλιστών.

Για τα προνόμια της εφοπλιστικής ελίτ, η κυβέρνηση ομολογεί ότι διαπραγματεύεται σκληρά. Για το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, που -όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός στην τελετή για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ- το βιοτικό του επίπεδο έχει μειωθεί δραματικά, οι υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών είναι αλλεπάλληλες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Όσο για την πολυδιαφημισμένη αίγλη του ελληνικού εφοπλιστικού κλάδου, η απάντηση ήρθε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους. Ο κ. Βαρβιτσιώτης αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη συνάντηση μαζί τους, όταν αναφέρθηκε στην πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως, του αντέτειναν: «Καλά όλα αυτά, αλλά τους φορολογείτε;».

Διαβάστε επίσης:

Εφοπλιστές: Απειλούν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία

Εφοπλιστές: Συνεχίζουν το «πάρτι» παραγγελιών νέων πλοίων στην Κίνα

Ο Άδωνις σε... εφοπλιστικό «παραλήρημα»

Απέσυραν τη διάταξη για τη φοροαπαλλαγή των ακινήτων των off shore

«Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»

Στουρνάρας: Καταργήθηκαν τα προνόμια των πολυτέκνων εφοπλιστών!

Γ. Οικονόμου: Καταγγέλλονται εφοπλιστικά παιχνίδια σε βάρος επενδυτών

CIA: Πού είναι νηολογημένα τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών

Οικονομική αφαίμαξη για τον λαό και οι εφοπλιστές «αφορολόγητοι»