ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς με το νέο μνημόνιο η Ελλάδα θα είναι «δέσμια» ακόμη 32 χρόνια

Πώς με το νέο μνημόνιο η Ελλάδα θα είναι «δέσμια» ακόμη 32 χρόνια

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος στήριξης.Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία είναι το πώς η ελληνική κοινωνία θα την κρίνει ως κάτι θετικό, σχολίαζε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συμφωνία για πακέτο 86 δισ.ευρώ - Η πρώτη δόση 26 δισ.ευρώ

"Η έκβαση της οποιασδήποτε συμφωνίας εξαρτάται από τον τρόπο της αντιμετώπισής της" τόνισε ο υπουργός ελπίζοντας ότι θα «κάνουν ότι καλύτερο μπορούν σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων» ώστε να αμβλυνθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Συμφωνία και πρώτη δόση έως τις 20 Αυγούστου

Σε συμφωνία με τον ESM για νέο τριετές πρόγραμμα βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup «αποτιμήθηκαν θετικά οι προσπάθειές της».

Στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για το χρέος

Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο.

Οι δράσεις, δε, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση (Οκτώβριος 2015).

Παράλληλα, παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα: -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.

Στα 32,5 χρόνια η διάρκεια των δανείων

Το Eurogroup αποφάσισε επίσης ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος θα είναι έως 86 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και (έως) 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα δάνεια της Ελλάδας έχουν ορίζοντα ωρίμανσης που υπερβαίνει τα 32 χρόνια, με επιτόκιο 1%...

Η πρώτη δόση, δε, του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις:

α. Η πρώτη υποδόση θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ,
β. Η δεύτερη υποδόση θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό (3 δισ. ευρώ) θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών.

Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress test και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Διασφαλισμένες οι καταθέσεις δεν υπάρχει θέμα κουρέματος

Το Eurogroup απέκλεισε ακόμα το bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού, ωστόσο δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική τους αξία.

Ο σχετικός νόμος όμως θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015, προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Πρόκειται για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος (12,5 δις. ευρώ) και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη (12,5 δισ. ευρώ). Είναι, έτσι, εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου, καθώς με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις, τα όποια έσοδα πήγαιναν εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.

Η ανακοίνωση, τέλος, του Eurogroup αναφέρει και τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία η οποία υπερψηφίστηκε την Παρασκευή το πρωί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία...

Γιούνκερ, Ντομπρόβσκις, Ντε Γκίντος ευτυχείς και ανήσυχοι

Aφού επέβαλαν τις επιταγές τους οι Ευρωπαίοι ωθώντας τη χώρα σε οικονομική ασφυξία και προκαλώντας ισχυρότατους τριγμούς και ρήξεις στο πολιτικό σκηνικό τώρα φοβούνται την πολιτική αστάθεια!!!

Οι εταίροι της Αθήνας είναι ανήσυχοι, όπως το έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, για τον «κίνδυνο πολιτικής αστάθειας» στην Ελλάδα.

«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι. Έθεσαν σε δοκιμασία την υπομονή των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις και ακόμη περισσότερο εκείνη των πολιτών μας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην άβυσσο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Αλλά σήμερα, είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι όλα τα μέρη τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» και «το μήνυμα του Eurogroup είναι σαφές: σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει με τρόπο αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συμφωνία η οποία συνήφθη στην Ευρωομάδα είναι «ουσιώδης για να αρθούν οι αβεβαιότητες οι οποίες έριχναν το βάρος τους στην Ελλάδα εδώ και έξι μήνες και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι το σημαντικό πλέον είναι να εφαρμοστεί πλήρως» το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε.

Και τα «ρέστα... παγωτό» από τον Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε προτείνει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συμφωνία.

«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», τόνισε ο Σόιμπλε. «Αυτή είναι μια ευκαιρία», σημείωσε, κρίνοντας ότι «θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί».

«Αυτό όμως που έχει αποφασιστική σημασία είναι η Ελλάδα να κάνει αυτό που λέει ότι θα κάνει», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε ήταν ανάμεσα σε πολλούς υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης που τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Εκτίμησε πάντως ότι επρόκειτο για «μια καλή ημέρα», παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει αρχικά.

Σχετικές ειδήσεις