ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «ελαφρύνετε» τα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «ελαφρύνετε» τα εκκαθαριστικά

«Κλείνει» σήμερα Παρασκευή 16/08 η εφαρμογή Ε9 για την υποβολή δηλώσεων έτους 2019 - Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που θα είναι μειωμένος κατά 10% έως 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε πως η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2019 δεν θα είναι διαθέσιμη από την την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2019.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα εκκαθαριστικά θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10% έως 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στα τέλη Ιουλίου στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4621/2019, χορηγείται μείωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων (για τα νομικά πρόσωπα δεν προβλέπονται μειώσεις), ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους ως εξής:

Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, επέρχεται μείωση κατά 30%

  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.

Από τη στιγμή που θα λάβουν στα χέρια τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτά και προέρχονται από τα όσα έχουν δηλώσει στα έντυπα του Ε9 τα τελευταία χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις οι οποίες «φουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά.

Από το Σεπτέμβριο θα μπορούν όσοι έχουν εντοπίσει λάθη να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης στις 01/01/2019 να μην αποτυπώνεται ορθά θα χρειαστει να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής των 100 ευρώ.

Η υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο TAXISnet (www.aade.gr).

Όσοι φορολογούμενοι έχουν λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Σε περίπτωση αμφισβήτησης της φορολογητέας αξία των ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση - πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση.
  • Αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.
  • Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.
  • Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019.
  • Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).

Ποιοι θα ελεγχθούν:

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό τη μείωση τους αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό μόνο για κάθε έτος για το ποίο προκύπτει μείωση φόρου έως 300 ευρώ. Αντίθετα, για φ΄ρο μεγαλύτερο από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του TAXISnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν.

Τα ποιο συχνά λάθη

  • Μη συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα
  • Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα
  • Παραλείψεις στα στοιχεία συνιδιοκτησίας
  • Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες τόσο των κύριων όσο και των βοηθητικών χώρων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Εύβοια: Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που δείχνουν εμπρησμό – Το προφίλ των τριών υπόπτων

Κοινωνικό τιμολόγιο - ΔΕΗ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Σχετικές ειδήσεις