ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Αλλάζει η παλιά ρύθμιση - Αυστηρότερα κριτήρια και περισσότερες δόσεις

Εφορία: Αλλάζει η παλιά ρύθμιση - Αυστηρότερα κριτήρια και περισσότερες δόσεις

Την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία επανεξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr το πιθανότερο σενάριο είναι ο διπλασιασμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ (από τις 12 δόσεις που είναι σήμερα στις 24 δόσεις).

Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη μελετούν τον σχεδιασμό για το μόνιμο πλαίσιο τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο αυτό να αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όσους απέκτησαν ή θα αποκτήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 01/01/2019.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα βρεθεί η νέα πάγια ρύθμιση της Εφορίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλει μια ρύθμιση που θα μπορεί να εξασφαλίζει και μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από αυτόν που προβλέπει η σημερινή ρύθμιση - τις 12 δόσεις- για τις οφειλές από τακτικούς φόρους και τις 24 για τα χρέη από τις έκτακτες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr θα εξαιρούνται οι φόροι κληρονομιάς αλλά και οι έκτακτοι φόροι.

Ειδικά για τον φόρο κληρονομιάς έρχεται νέα ρύθμιση για έως και 48 δόσεις.

Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για έκτακτους φόρους, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, θα φτάνουν έως και τις 48, αναλόγως την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Ο τελικός αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται βάσει της περιουσίας του οφειλέτη, δηλαδή θα συνδέεται με το δηλωθέν εισόδημα και την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Οι θεσμοί από την άλλη, έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα ζητήσουν τη θέσπιση κριτηρίων ώστε να μην είναι «ελεύθερη» η ένταξη στην πάγια ρύθμιση όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής.

Έτσι το Φθινόπωρο επί τάπητος θα μπουν πολλά θέματα, όπως η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, η σύνδεση του αριθμού των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα και στην πάγια ρύθμιση, η εξέταση του περιεχομένου των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων αλλά και η θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων ώστε οι φορολογικές υποχρεώσεις μιας χρονιάς να μη μετατίθενται για τα επόμενα έτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις: Ποιες είναι οι ελαφρύνσεις για τους αγρότες

«Σαφάρι» για ανασφάλιστα οχήματα - Τα «τσουχτερά» πρόστιμα