ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδόματα: Όλες οι αλλαγές από το νέο έτος - Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν περισσότερα χρήματα

Επιδόματα: Όλες οι αλλαγές από το νέο έτος - Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν περισσότερα χρήματα

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου και το «νέο» επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γεννά θα είναι τα επιδόματα που θα δοθούν σε χιλιάδες δικαιούχους από το 2020 - Τι αλλάζει στο επίδομα τοκετού και τι προβλέπεται για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό. 

Άμεση μέτρα για την στήριξη της οικογένειας αλλά και τον οικονομικά ευπαθών ομάδων περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης. Δεν θα καταργηθεί κανένα από τα υπάρχοντα επιδόματα, αλλά θα ενισχυθεί. Το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επιδόματα

Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένειά του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να «εξαργυρώνει» σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εξασφαλίσει 180 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος τοκετού 2.000 ευρώ σε περίπου 90.000 ζευγάρια από τον Ιανουάριο του 2020, με εξαίρεση εκείνα που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.

Το επίδομα παιδιού θα καταβάλλεται κανονικά σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα γίνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα δοθεί από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στόχος της κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ωστόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία. Ειδικότερα θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων.

Κανονικά θα συνεχίσει να καταβάλλεται και η επιδότηση ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σήμερα έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ιδιοκτήτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ πληρωμών τις επόμενες ημέρες: Τελειώνει ο μήνας με γεμάτες τσέπες

ΕΝΦΙΑ: Την άλλη εβδομάδα τα μειωμένα εκκαθαριστικά

Σχετικές ειδήσεις