ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώθηση στο ΧΑ από Γερμανία και ΗΠΑ

Ώθηση στο ΧΑ από Γερμανία και ΗΠΑ

Αέρα ανόδου έφεραν στο ελληνικό Χρηματιστήριο τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Γερμανία και ΗΠΑ.

Η σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικίας με τις ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών να καταγράφουν "άλμα" 9,3% το Νοέμβριο, έδωσαν ώθηση στις διεθνείς αγορές.

Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία είναι καλή και δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, είπε την Τρίτη στο Reuters ο οικονομολόγος του ινστιτούτου Ifo Klaus Abberger.

Ο κατασκευαστικός κλάδος και οι λιανικές πωλήσεις εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα, είπε ο Abberger, προσθέτοντας ότι παρατηρήθηκε μια μικρή επιβράδυνση στη μεταποίηση λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς.

Το Ifo ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο στις 107,2 μονάδες από το 106,6 τον Νοέμβριο.

Στατιστικά

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 660,07 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,47%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 641,83 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 1,33%.

Η αξία των συναλλαγών, για μία ακόμη συνεδρίαση κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 23,835 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,56% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,10 %.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+9,58%), της Κύπρου(+6,80%), της Marfin Popular Bank(+5,22%) και της Εθνικής (+4,64%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-4,39%), της Motor Oil(-3,40%) και της Τιτάν (-2,53%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+9,58%), των Τραπεζών (+4,29%) και των Τροφίμων (+3,30%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Κατασκευών (-2,77%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,10%).

Ανοδικά κινήθηκαν 63 μετοχές, 85 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.