ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα χρησιμοποιήσουν οι ιταλικές τράπεζες τα χρήματα της ΕΚΤ

Πως θα χρησιμοποιήσουν οι ιταλικές τράπεζες τα χρήματα της ΕΚΤ

Η Ιταλική ένωση Τραπεζών (ABI) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι τράπεζες δεν θα χρησιμοποιήσουν την έκτακτη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικό χρέος εξαιτίας των αυστηρών εποπτικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).

"Οι κανόνες της ΕΒΑ είναι εμπόδιο για την αγορά κρατικών ομολόγων και γι' αυτό ούτε ακόμα η σημαντική ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ (ύψους 500 δις ευρώ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη κρατικών χρεών", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος τη ΑΒΙ Giovanni Sabatini.

Οι νέοι κανόνες της ΕΒΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Δεκέμβριο απαιτούν από τις τράπεζες να αποτιμούν την αξία των κρατικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό τους σε τρέχουσες τιμές αγοράς. Η ΑΒΙ απείλησε να κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης.

"Το πρόβλημα το δημιούργησε η ΕΒΑ, που αντιμετωπίζει τα κρατικά ομόλογα σαν να είναι τοξικά", είπε ο Sabatini.

"Oι τράπεζες όχι μόνο δεν θα αυξήσουν την έκθεσή τους (σε κρατικό χρέος) αλλά μάλλον θα την περιορίσουν και αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους".

Πάντως παρά την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι αγορές γύρισαν ξανά στο κόκκινο.

Τα spread των ιταλικών και των ισπανικών δεκαετών ομολόγων διευρύνονταν κατά 29 και 10 μονάδες βάσης στο 6,92% και 5,23%, αντίστοιχα. Υποχωρούσαν στις οκτώ προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στις 16:07 ώρα Ελλάδας το Λονδίνο υποχωρούσε 0,38% και το Παρίσι 0,15% καθώς ο σκεπτικισμός για την σοβαρότητα της κρίσης στην ευρωζώνη επέστρεφε στις αγορές.
Το ευρώ αντίθετα διατηρούσε μέρος των κερδών του και έκανε πράξεις στο 1,3199 δολάρια, αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό των 1,2945 της προηγούμενης εβδομάδας.