ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβίβαση οχήματος: Τι δικαιολογητικά χρειάζονται - Tι πρέπει να προσέξετε

Μεταβίβαση οχήματος: Τι δικαιολογητικά χρειάζονται - Tι πρέπει να προσέξετε
pixabay/αρχείο

Η μεταβίβαση  οχήματος μπορεί να γίνει στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Αφού καταθέσουν τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, πωλητής και αγοραστής ανταλλάσσουν υπεύθυνες δηλώσεις αναγράφοντας το ποσό της αγοράς ώστε να το υποβάλουν στην Εφορία. Συνήθως ο χρόνος ολοκλήρωσης της μεταβίβασης είναι τρεις ημέρες.

Στο διάστημα αυτό ο αγοραστής μπορεί να κινεί νόμιμα και να ασφαλίσει το όχημα το οποίο έχει περάσει πια στην κατοχή του, με τη σφραγισμένη από το υπουργείο φωτοτυπία της άδειας, μέχρι να παραλάβει την πρωτότυπη και να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία.

Δικαιολογητικά

Άδεια κυκλοφορίας Ι.Χ. οχήματος (πρωτότυπη και φωτοτυπία)
Ισχύον ΚΤΕΟ (δελτίο τεχνικού ελέγχου), εφόσον υποχρεούται να διαθέτει το όχημα. (πρωτότυπο και φωτοτυπία)

Αίτηση Μεταβίβασης Οχήματος
Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (δηλ. το είχε αγοράσει με δόσεις).

Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο, πωλητή και αγοραστή

ΑΦΜ αγοραστή

Παραστατικό Τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους αδείας του οχήματος. Στην αιτιολογία μην ξεχάσετε να αναγράψετε την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος

Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Ειδικά για εταιρίες χρειάζεται και το καταστατικό με τις τροποποιήσεις του, όπου αναφέρονται Δ.Σ., Διαχειριστές, Διάρκεια, Έδρα, Σκοπός (εταιρίες ΟΕ και ΕΕ) ή ΦΕΚ ίδρυσης και ΦΕΚ εκπροσώπων με τις τροποποιήσεις τους (εταιρίες ΕΠΕ και ΑΕ)

Κόστος μεταβίβασης

Για όλα τα οχήματα απαιτείται το κόστος έκδοσης νέας άδειας, το οποίο τοποθετείται στα 75 ευρώ. Από κει και πέρα, υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε ακόμη ένα ποσό για τη μεταβίβαση το οποίο εξαρτάται από τα κυβικά του αυτοκινήτου. Αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

– 30 ευρώ για οχήματα από 51 – 400 κυβικά εκατοστά.
– 45 ευρώ για οχήματα από 401 – 800 κυβικά εκατοστά.
– 60 ευρώ για ΙΧ από 801 – 1.300 κυβικά εκατοστά.
– 90 ευρώ για οχήματα από 1.301 – 1.600 κυβικά εκατοστά.
– 120 ευρώ για ΙΧ από 1.601 – 1.900 κυβικά εκατοστά.
– 145 ευρώ όταν το όχημα είναι 1.901 – 2.500 κυβικά εκατοστά.
– 205 ευρώ για 2.501 κυβικά εκατοστά και άνω.

Προσοχή στις εξουσιοδοτήσεις

Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες έχουν πέσει θύματα επιτήδειων οι οποίοι συνήθως πηγαίνουν και ελέγχουν τα οχήματά που τους ενδιαφέρει το απόγευμα και αφού δουν και εξοφλήσουν με μετρητά το όχημα στη συνέχεια πείθουν τον πωλητή να τους κάνει μια υπεύθυνη δήλωση ώστε να μεταβιβάσουν μόνοι τους το όχημα την επόμενη ημέρα.

Πολλοί καταναλωτές επειδή έχουν εισπράξει το τίμημα του οχήματος πείθονται και μεταβαίνουν σε κάποιο ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα στο οποίο φτιάχνουν την υπεύθυνη δήλωση και δίνουν και το αυτοκίνητο στον αγοραστή.

Ωστόσο κάποιοι επιτήδειοι δεν κάνουν ποτέ την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους με αποτέλεσμα ο καταναλωτής που πούλησε το όχημα στην ουσία το διατηρεί στο όνομά του χωρίς να το γνωρίζει και μπορεί κάποια στιγμή να αντιληφθεί πως χρωστά Τέλη Κυκλοφορίας ή στην χειρότερη περίπτωση το όχημα που νομίζει ότι έχει πουλήσει να εμπλακεί σε ατύχημα και να είναι υπόλογος εκείνος!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις