ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γλυκού στο Newsbomb.gr για οφειλέτες:«Ο κύριος όγκος των δανειοληπτών μένει εκτός και απροστάτευτος»

Γλυκού στο Newsbomb.gr για οφειλέτες:«Ο κύριος όγκος των δανειοληπτών μένει εκτός και απροστάτευτος»
Pixabay

Ξεπέρασαν τους 31.000 οι χρήστες που ξεκίνησαν τη διαδικασία αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία περιλαμβάνει και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Η δικηγόρος Γλυκού Χριστίνα μίλησε στο Newsbomb.gr για τις επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες καθώς και την πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Με την πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας να έχει μόνο.. 50 μέρες ζωής (εκτός αν λάβει παράταση) και τον αριθμό των οφειλετών που έχουν ρυθμίσει μέσω αυτής να ανέρχεται σε μόλις 20 (κόντρα στα σενάρια για υπαγωγή 180.000 οφειλετών) γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο κύριος όγκος των δανειοληπτών μένει εκτός και απροστάτευτος (επειδή δεν πληρεί τα κριτήρια υπαγωγής) κινδυνεύοντας να χάσει ο, τι με κόπο απέκτησε» τόνισε η κυρία Γλυκού.

«Για όλους αυτούς λοιπόν τους οφειλέτες (και με δεδομένο ότι 9 μήνες τώρα ο "πολυφορεμένος" νόμος Κατσέλη αποτελεί.. Παρελθόν) φαντάζει μονόδρομος - και επί της ουσίας είναι - η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών μέσω διμερούς συμφωνίας με το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα για βιώσιμη λύση στην αποπληρωμή του δανείου η των δανείων τους...» επισήμανε η δικηγόρος.

Να σημειωθεί ακόμα ότι και το διάστημα αυτό που "τρέχει" η πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας, πολλοί δανειολήπτες έχουν επιλέξει τη διμερή συμφωνία με την τράπεζα ξεκινώντας και ολοκληρωνοντας τη διαπραγμάτευση με το πιστωτικό ίδρυμα με λύσεις που περιλαμβάνουν μείωση μηνιαίας δόσης, μείωση επιτοκίου, διαγραφή τόκων και σε ορισμένες περιπτώσεις (κρίνεται εξατομικευμενα) και διαγραφή μέρους του κεφαλαίου..

«Λύσεις ρύθμισης λοιπόν μπορούν να βρεθούν σχεδόν για όλους είτε πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην πλατφόρμα είτε όχι, αρκεί ο οφειλέτης να μην μένει αδρανής περιμένοντας την εκτός πραγματικότητας "σεισάχθεια" των οφειλών του...» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γλυκού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από την 1η Ιουλίου 2019 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019:

  • Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 46.471 χρήστες.
  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 31.217 χρήστες.
  • Έχουν υποβληθεί 321 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
  • Έχουν δοθεί 66 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
  • Έχουν ήδη αποδεχθεί 14 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
  • Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε επτά πολίτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: «Κλειδώνουν» οι αυξήσεις - Πότε θα δοθούν - Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι και πότε θα λάβουν το χριστουγεννιάτικο μποναμά

Σχετικές ειδήσεις