ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «τζογαδόρος» τραπεζίτης

Ο «τζογαδόρος» τραπεζίτης

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ελβετία οι αποκαλύψεις εβδομαδιαίου περιοδικού, που εμπλέκουν τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Φιλίπ Χίλντεμπραντ σε κερδοσκοπικές συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος.

Το περιοδικό Weltwoche υποστηρίζει ότι κατέχει αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, που αποδεικνύουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, ο Χίλντερμπραντ μετέτρεπε ελβετικά φράγκα σε δολάρια. Στη συνέχεια, πουλούσε τα δολάρια σε υψηλότερη ισοτιμία.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Χίλντεμπραντ χρησιμοποίησε κλασική μέθοδο κερδοσκοπίας, αξιοποιώντας την εσωτερική του πληροφόρηση. Να σημειωθεί ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ελβετίας έθεσε ως πλαφόν ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ τα 1,20 φράγκα, θέλοντας να αντιμετωπίσει τη συνεχή ανατίμηση του νομίσματος. Λίγες εβδομάδες πριν, ο Ελβετός τραπεζίτης φέρεται ότι προχώρησε σε νέες μετατροπές φράγκων σε δολάρια.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελβετίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, το οποίο έχει προκαλέσει τριγμούς στην τραπεζική αγορά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που ζητούν ευθέως την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη.