ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα γέννας - epidomagennisis.gr: Ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επίδομα γέννας - epidomagennisis.gr: Ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Pixabay

Επίδομα γέννας: Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου, του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, η οποία καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης επιδόματος γέννησης (ΦΕΚ Β’ 490).

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται είτε στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) στην ιστοσελίδα www.epidomagennisis.gr είτε μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, για τα παιδιά που γεννιούνται σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία. Στην παρούσα φάση, η διαδικασία της ψηφιακής δήλωσης γέννησης θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Για την υποβολή αίτησης στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, στην είσοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης της μητέρας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δηλώνεται απαραιτήτως ο ΑΜΚΑ του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της αιτούσας μητέρας, το email και ο αριθμός τηλεφώνου της, καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η ίδια.

Για την υποβολή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού. Με τη δήλωση γέννησης θα δηλώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, email, διεύθυνση κατοικίας), το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η μητέρα, η οποία και θα υποβάλλει παράλληλα και αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού:

α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή

β) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.(epidomagennisis.gr) Στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών είναι δυνατή η υποβολή αίτησης, μόνον εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων.

Η ηλεκτρονική αίτηση στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.(epidomagennisis.gr) υποβάλλεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του αιτούντος στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δύναται δε να υποβληθεί και μέσω εξουσιοδοτημένου χρήστη Κέντρου Κοινότητας. Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται απαραιτήτως ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας του αιτούντος, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο αιτών.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται κατόπιν αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληροί το εισοδηματικό κριτήριο το οποίο ελέγχεται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου σε συνδυασμό με τα ισχύοντα κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης στοιχεία του Φορολογικού του Μητρώου.
Η μονιμότητα της διαμονής του αιτούντος στην Ελλάδα προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.

Αν ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αντίστοιχος έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου διενεργείται ως προς τις απαιτούμενες πληροφορίες και για το σύζυγο του αιτούντος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, εκτός εάν από τα ελεγχόμενα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προκύπτει ότι έχει δηλωθεί ότι βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό του ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, ομοίως, ελέγχεται η συνδρομή του εισοδηματικού κριτηρίου και στην περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενου ανηλίκου μέλους της οικογένειας του αιτούντος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το οποίο υποβάλλει δήλωση φορολογίας του εισοδήματός του.

Ο έλεγχος της νομιμότητας της διαμονής του αιτούντος στην Ελλάδα διενεργείται με τη λήψη στοιχείων, τα οποία δύναται να αντληθούν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις με βάσεις δεδομένων έτερων δημοσίων αρχών, όπως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ως μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται η οικογένεια που απαρτίζεται από ένα μόνο γονέα (άγαμο, σε χηρεία, σε διάσταση, διαζευγμένο ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα ή αντίστοιχες περιπτώσεις), ο οποίος ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ είτε μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στην διεύθυνση www.epidomagennisis.gr και σε όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις και μέσα από τα Κέντρα Κοινότητας.

Σημειώνεται ότι το επίδομα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Το επίδομα γέννησης θα δοθεί αναδρομικά από 01/01/2020

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Έλεγχος αιτήσεων

  • Ο έλεγχος των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος διενεργείται με τη διασταύρωση των απαιτούμενων πληροφοριών μέσω της διασύνδεσης της εφαρμογής Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με το Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης και με βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και έτερων δημοσίων φορέων κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 2, 4, 5 και 6 του άρθρου 3 της παρούσας και στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α΄ 30), χωρίς να απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών. H άντληση των απαραίτητων δεδομένων από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους φορείς γίνεται αποκλειστικά για τις ανάγκες του ελέγχου πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος, τα δε στοιχεία διατηρούνται από τον ΟΠΕΚΑ για δέκα (10) έτη από την έκδοση της απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος.
  • Αν από τις διασταυρώσεις προκύπτει ότι ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος, εκδίδεται πράξη εγκριτική της αίτησής του. Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση απορρίπτεται με ρητή μνεία του λόγου της απόρριψης και κοινοποιείται στον αιτούντα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της παρούσας.
  • Όταν οι ανωτέρω διασταυρώσεις δεν είναι δυνατές ή δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την πλήρωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται από εξουσιοδοτημένους χρήστες των Κέντρων Κοινότητας. Προς τούτο, ο αιτών ενημερώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της παρούσας για το συγκεκριμένο λόγο, για τον οποίο η αίτησή του παραμένει εκκρεμής, παραπέμπεται δε σε Κέντρο Κοινότητας της επιλογής του για τη διεκπεραίωση της αίτησής του, η οποία προϋποθέτει την υποβολή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε έγχαρτη μορφή μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής τους από την εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., είτε από τον ίδιο τον αιτούντα είτε μέσω εξουσιοδοτημένων χρηστών των Κέντρων Κοινότητας.

Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός προθεσμίας δύο μηνών από την κατά τα ανωτέρω ενημέρωσή του να υποβάλει στο Κέντρο Κοινότητας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της αίτησης με βάση τα στοιχεία που διαθέτει.

  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, μετά την οριστική υποβολή και επεξεργασία της, η αίτηση εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας ή στην περίπτωση της παραγράφου 7 του άρθρου 5 της παρούσας έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η πράξη έγκρισης ανακαλείται. Οι λόγοι της ανάκλησης αναγράφονται στην απόφαση ανάκλησης που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του ΟΠΕΚΑ.
  • Σε περίπτωση υποβολής για τη γέννηση του ίδιου παιδιού περισσότερων της μίας εμπροθέσμων αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος, οι οποίες εκκρεμούν κατά τη διαδικασία της παραγράφου 3, το αρμόδιο όργανο του ΟΠΕΚΑ αποφαίνεται επί των αιτήσεων αυτών συνεκτιμώντας το περιεχόμενό τους.
  • Αν για τη γέννηση του ίδιου παιδιού ζητηθεί εμπροθέσμως η χορήγηση του επιδόματος μετά την έκδοση απόφασης περί έγκρισης της χορήγησής του σε έτερο πρόσωπο, η τυχόν διαπίστωση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος κατ’αποδοχή της ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης, συνεπάγεται την ανάκληση της αρχικώς εκδοθείσας εγκριτικής πράξης και την έκδοση απόφασης περί έγκρισης της ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης. Για τον έλεγχο των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος κατ’ αποδοχή της κατά τα ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης τηρείται η διαδικασία της παραγράφου 3.
  • Σε περίπτωση εγκατάλειψης του παιδιού μετά την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας που τάσσεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 από το πρόσωπο, υπέρ του οποίου εγκρίθηκε η χορήγηση του επιδόματος, ο ασκών την επιμέλεια του παιδιού δύναται να αιτηθεί τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας και εντός πέντε μηνών από την ημερομηνία της γέννησης του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή της δεύτερης δόσης αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ανωτέρω εκκρεμούς αίτησης. Αν διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος κατ’ αποδοχή της ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης, η αρχικώς εκδοθείσα εγκριτική πράξη ανακαλείται εν μέρει και συγκεκριμένα κατά το σκέλος της που προέβλεπε την καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος και εκδίδεται απόφαση περί έγκρισης της ανωτέρω μεταγενέστερης αίτησης. Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου τηρείται η διαδικασία της παραγράφου 3.
  • Αν προκύπτει ότι εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η έκδοση απόφασης περί της ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού, μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής, ως τέτοια νοείται δε και η απόφαση ή διαταγή, με την οποία ανατίθεται η επιμέλεια του παιδιού στο πλαίσιο ζητηθείσας προσωρινής δικαστικής προστασίας, δεν εκδίδονται οι αποφάσεις των προηγούμενων παραγράφων.

Δικαιολογητικά κατά περίπτωση

1. Στις περιπτώσεις που οι διασταυρώσεις δεν είναι δυνατές ή δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την πλήρωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται από εξουσιοδοτημένους χρήστες των Κέντρων Κοινότητα και ο ενδιαφερόμενος, προσκομίζει κατά περίπτωση:
α. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.
β. Αντίγραφο των απαιτούμενων πράξεων διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, καθώς και των απαιτούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
γ. Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του.

δ. Πρόσφατη βεβαίωση ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Οι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλουν δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πράξης συμφώνου συμβίωσης στην αντίστοιχη περίπτωση. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ε. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει αποβιώσει ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει επιπρόσθετα ληξιαρχική πράξη θανάτου της μητέρας.
στ. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ομογενής αλλοδαπός προσκομίζει επιπρόσθετα ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς.
ζ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι πολίτης κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή στην Ελβετική Συνομοσπονδία ή σε άλλο κράτος πλην των ανωτέρω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζει επιπρόσθετα άδεια διαμονής για πολίτη χώρας.

Για όποια από τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.
η. Σε περίπτωση που η επιτροπεία του παιδιού έχει ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική Δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.
θ. Σε περίπτωση ύπαρξης δικαστικής απόφασης ή διαταγής ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού προσκομίζεται επιπρόσθετα η σχετική δικαστική απόφαση ή η σχετική διαταγή ανάθεσης.
ι. Σε περίπτωση αναγνώρισης τέκνου προσκομίζεται επιπρόσθετα η συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου.

2. Τα προς υποβολή δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή αρχή ή που σε κάθε περίπτωση δεν έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένα και επικυρωμένα, όπου δε απαιτείται να φέρουν την επισημείωση της σύμβασης της Χάγης (Apostile).

3. Στον ΟΠΕΚΑ τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο με τα υποβληθέντα από τους αιτούντες δικαιολογητικά. Μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής τους από την εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 6, τα υποβληθέντα σε έγχαρτη μορφή δικαιολογητικά ψηφιοποιούνται από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας, όπου υποβλήθηκαν και αποστέλλονται στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΑ. Η ψηφιοποίηση και η μετέπειτα καταστροφή των έντυπων εγγράφων διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3979/2011 (Α’ 138).

Σε δύο δόσεις αλλά και εφάπαξ

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο δόσεις με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα της γέννησης, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί εντός του μήνα της γέννησης, σε κάθε δε περίπτωση την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα της έγκρισης και η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα μετά το μήνα γέννησης του παιδιού.

Σε περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη γέννηση του παιδιού το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του εφάπαξ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται της έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.

Η καταβολή πραγματοποιείται με βάση τις εγκριτικές πράξεις και σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο συγκεντρωτικών ή και αναλυτικών καταστάσεων, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ, με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ., κατόπιν επιλογής από το δικαιούχο. Στις αναλυτικές καταστάσεις καθώς και στα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία πληρωμής περιλαμβάνονται τα στοιχεία ταυτοποίησης των δικαιούχων, το πληρωτέο ποσό και η αμοιβή ΔΙΑΣ ανά τράπεζα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το επίδομα αυτό αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τους μέλλοντες γονείς και ταυτοχρόνως σημαντικό βοήθημα κατά την πρώτη περίοδο ανατροφής του παιδιού τους.