ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος «εφιάλτης» του Λουκά Παπαδήμου

Ο νέος «εφιάλτης» του Λουκά Παπαδήμου

Η κάλυψη της μεγαλύτερης λήξης ομολογιακής έκδοσης των τελευταίων μηνών, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τέλος του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου, συνιστά αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο εφιάλτη του κ. Λουκά Παπαδήμου και της κυβέρνησής του.

Κι αυτό γιατί μέσα σε περίπου 60 μέρες θα πρέπει να βρεθούν 14 δισ. ευρώ, για να καταβληθούν στους ομολογιούχους. Αλλιώς, η χώρα κινδυνεύει να ανακοινώσει αδυναμία τακτοποίησης υποχρεώσεων και να καταστεί πτωχευμένη και επισήμως.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πάντα σε αυτή την περίπτωση θα εξαρτηθούν πλέον από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI+.

Αν «κλείσει», τότε, αυτομάτως το ποσό των 14 δισ. ευρώ γίνεται 7 δισ. και αναπτερώνονται οι ελληνικές ελπίδες για σωτηρία.

Κι αυτό γιατί η Ελλάδα έχει λαμβάνειν στο μεσοδιάστημα 5 δισ. ευρώ από την 7η δόση του πακέτου βοήθειας.

Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν διασφαλιστεί από τις τελευταίες εκδόσεις, που έκανε το ελληνικό δημόσιο, τότε, ο στόχος της κάλυψης επιτυγχάνεται.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ενδεχόμενο να βρεθούν τα 14 δισ. ευρώ είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Το κακό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ πηγαίνουν κατ' ευχήν.

Αντιθέτως, τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι φήμες ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πιστεύει πως το «κούρεμα» του 50% αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Κι ότι χρειάζεται νέα αύξηση, η οποία θα μπορούσε να φτάσει στο 65%.

Από ορισμένες πλευρές, μάλιστα, γίνεται λόγος ακόμα και για 70% ή και παραπάνω, μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για εθελοντική συμμετοχή στη διαδικασία, αλλά για υποχρεωτική…