ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός:Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής- Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες της ΕΕ ζητούν «κορονο-ομόλογο»

Κορονοϊός:Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής- Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες της ΕΕ ζητούν «κορονο-ομόλογο»

Ηγέτες χωρών της ΕΕ κατέθεσαν αίτημα για την έκδοση «ομολόγου - corona» ώστε  να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης (26/03) η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εξετάσουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού, όπως η έκδοση κορονο-ομολόγων και η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM.

Τι είναι ομόλογο corona - Ποιος ο σκοπός του

Ουσιαστικά αφορά στη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ σήμερα η κάθε χώρα εκδίδει τα δικά της ομόλογα με βάση το αξιόχρεο που έχει στις αγορές, δηλαδή με βάση την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Ο σκοπός πίσω από το αίτημα για τα ευρωομόλογα ήταν η δυνατότητα δανεισμού όλων των χωρών του ευρώ με το ίδιο χαμηλό επιτόκιο, ώστε να μην εκτροχιασθεί το δημόσιο χρέος τους, όταν το κόστος δανεισμού από τις αγορές αυξάνονταν σημαντικά για ορισμένες από αυτές τις χώρες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ, που ζητούν την έκδοση ομολόγων corona τονίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η σημερινή κρίση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, όταν υπήρξε άρνηση της Γερμανίας και άλλων χωρών στην έκδοση ευρωομολόγων. Σημειώνουν ότι σκοπός των ομολόγων αυτών θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων - στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων - και πως έτσι θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από την πανδημία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ξεχάστε τις μαζικές εξόδους το Πάσχα – Σκέψεις για κλείσιμο των διοδίων

Σχετικές ειδήσεις