ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Δεν υπολογίσαμε το σενάριο διάσπασης της ευρωζώνης

S&P: Δεν υπολογίσαμε το σενάριο διάσπασης της ευρωζώνης

Αξιωματούχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's δήλωσε πως η διάσπαση της ευρωζώνης δεν είναι ένα σενάριο που έλαβε υπόψη του ο οίκος στην απόφασή του να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα εννέα ευρωπαϊκών χωρών.

«Η διάσπαση της ζώνης του ευρώ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη σε κάθε μια από τις αποφάσεις που πήραμε σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα» των ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε ο Μόριτς Κρέμερ, υπεύθυνος για τη αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη.

Επίσης, φάνηκε ανήσυχος για την αναστολή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της, για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας.

Ο κ. Κρέμερ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καν επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων, που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα.

Ο αξιωματούχος του οίκου φάνηκε γενικά πολύ επικριτικός για τη διακυβέρνηση στην Ευρώπη, της οποίας η αδυναμία για την αντιμετώπιση της κρίσης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, όπως είπε, την απόφαση της S & P να μειώσει την «βαθμολογία» αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, σε ορισμένες μάλιστα κατά δυο βαθμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Το πολιτικό περιβάλλον στη ζώνη του ευρώ δεν στάθηκε στο ύψος των αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργήθηκαν από την κρίση», δήλωσε ο κ. Κρέμερ ερωτηθείς από αναλυτές και δημοσιογράφους.

Έκρινε μάλιστα ότι οι κίνδυνοι στη ζώνη του ευρώ παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.