ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: «Όλη η αλήθεια για την α' κατοικία και τους πλειστηριασμούς»

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: «Όλη η αλήθεια για την α' κατοικία και τους πλειστηριασμούς»

Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού βρήκε τους περισσότερους Έλληνες με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις όπως δάνεια και χρέη στο Δημόσιο.

Αρκετοί δανειολήπτες μέχρι και σήμερα, παρ' όλη την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, πληρώνουν τα δάνειά τους κανονικά, άλλοι τα εξυπηρετούν μετά από ρυθμίσεις, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών έχει σταματήσει να καταβάλει δόσεις προς τις τράπεζες εδώ και καιρό.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για το τι μέλλει γενέσθαι στο κομμάτι των κόκκινων δανείων.

«Αρκετοί δανειολήπτες μέχρι και σήμερα, παρ' όλη την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, πληρώνουν τα δάνειά τους κανονικά, άλλοι τα εξυπηρετούν μετά από ρυθμίσεις, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών έχει σταματήσει να καταβάλει δόσεις προς τις τράπεζες εδώ και καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Ένας σημαντικός αριθμός από τους κόκκινους δανειολήπτες έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, άλλοι περιμένουν να συζητηθεί η αίτηση τους για να υπαχθούν οριστικά στο νόμο, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται, και με παράταση ακόμη 3 μηνών, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης ενυπόθηκων δανείων, ο γνωστός στους πολλους ως πλαίσιο προστασίας κύριας κατοικίας.

Ερωτηθείς για το τι θα ισχύσει με τους καλοπληρωτές, απάντησε «η επιδότηση της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών αλλά έκτακτο μέτρο ενίσχυσης των δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος και εξηγεί τους λόγους «για να μπορέσεις να πάρεις την επιδότηση της μηνιαίας δόσης προς την τράπεζα θα πρέπει να έχεις πληγεί αποδεδειγμένα και άμεσα δηλαδή να έχεις χάσει το εισόδημά σου» επιπλέον όπως επισημαίνει ο δικηγόρος «εξαιρούνται οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και όσοι επαγγελματίες δεν επλήγησαν».

«Ακόμα και αν δεν δινόταν η εν λόγω επιδότηση οι τράπεζες βάσει του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών αλλά και της απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών θα έπρεπε τουλάχιστον να παγώσουν - ρυθμίσουν τα δάνεια και να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες των δανείων αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Ωστόσο κάτι ακόμα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι πως «η επιδότηση θα είναι για λίγους μήνες χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής στη πλατφόρμα που προβλέπει "κούρεμα" του δανείου όταν η εμπορική αξία του σπιτιού είναι χαμηλότερη του υπολοίπου του δανείου με αποτέλεσμα αν η νέα οικονομική κρίση έχει διάρκεια τότε στην καλύτερη ο δανειολήπτης να βρεθεί στο τέλος να χρωστάει ένα ρυθμισμένο δάνειο με επιμήκυνση, με νέους τόκους και ενδεχομένως ένα σπίτι με μειωμένη εμπορική αξία λόγω της νέας κρίσης και βεβαίως το φόβο να χάσει τη δουλειά του ή να μειωθεί το εισόδημά του» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.

Ο νόμος Κατσέλη, όπως είναι γνωστό δεν δίνει πλεον τη δυνατότητα διάσωσης της κύριας κατοικίας (εκτός από αυτούς που έχουν καταθέσει αίτηση με το παλιό πλαίσιο οι οποίοι μπορούν να διασώσουν τη κατοικία τους) ενώ η πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ρυθμίζει, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, δάνεια που έχουν εξασφάλιση στη κύρια κατοικία, και εκτός άλλων προϋποθέσεων, δάνεια που ήταν κόκκινα μέχρι το τέλος του 2018.

«Πρακτικά λοιπόν αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω νόμος ρυθμίζει δάνεια που είχαν ήδη κοκκινίσει στο παρελθόν ενώ όσοι από εδώ και στο εξής αντιμετωπίσουν πρόβλημα δεν θα έχουν κάποιο πλαίσιο προστασίας» είπε ο κ. Αναστασόπουλος και πρόσθεσε «αυτό το κενό φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να καλύψει η κυβέρνηση με την εξαγγελία της παράτασης του παραπάνω πλαισίου προστασίας για 3 μήνες και την επιχορήγηση των μηνιαίων δόσεων των δανειοληπτών που πληρώνουν ή πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους αλλά επλήγησαν από τη πανδημία του κορωνοιου» είπε.

Η ως άνω παράταση δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν κόκκινο ενυπόθηκο δάνειο μέχρι το τέλος του 2018 να το ρυθμίσουν, εφόσον η οφειλή δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ανά τράπεζα, με χαμηλότερο όριο τις 100.000 ευρώ αν στα δάνεια που υπαγονται στη ρύθμιση υπάρχει και κάποιο επιχειρηματικό, ενώ υπάρχουν και άλλα κριτήρια όπως η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας, η εμπορική αξία της υπόλοιπης περιουσίας, οι καταθέσεις κλπ. Μεγάλο πλεονέκτημα της ρύθμισης είναι η εύκολη διαδικασία υποβολής της αίτησης (γίνεται ηλεκτρονικά), η επιχορήγηση της δόσης από το Ελληνικό Δημόσιο, και ότι κουρεύεται το ποσό που είναι πάνω από το 120 % της εμπορικής αξίας της κατοικίας.

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στα μειονεκτήματα της ρύθμισης «μεγάλο μειονέκτημα της ρύθμισης είναι ότι μπορεί να ρευστοποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία, ακόμη και αν τελικά ρυθμιστεί η οφειλή και η οφειλή μπορεί να αναβιώσει αν βελτιωθούν τα οικονομικά του δανειολήπτη» είπε.

Η επιχορήγηση της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες που ανακοινώθηκε αφορά όσους πλήρωναν ή πληρώνουν μέχρι και σήμερα κανονικά, ακόμη και με ρυθμίσεις, τις υποχρεώσεις τους αλλά έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον κορονοϊό. Όσοι εργαζόμενοι δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή και όσοι επαγγελματίες έχει πληγεί η επιχείρησή τους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο «δεν πρόκειται για επιβράβευση όλων των συνεπών δανειοληπτών αφού την επιχορήγηση δικαιούνται μόνο όσοι επλήγησαν από την πανδημία. Αυτή είναι μια αδικία που αφορά όλους όσους ήταν συνεπείς τα χρόνια της κρίσης και παρ' όλο που είχαν και αυτοί μείωση εισοδήματος πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους» τόνισε.

Ο κ. Αναστασόπουλος μας αναφέρει τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις Τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

1. Για τα φυσικά πρόσωπα

  • Για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010) 3μηνη αναστολή καταβολής δόσεων δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.
  • Για όσους εντάχθηκαν στο νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας (ν. 4605/2019) 3μηνη αναστολή για πληρωμές δόσεων και αναστολή προθεσμιών για εκκρεμείς αιτήσεις με παράταση αναστολής πλειστηριασμού. Για όσους έχουν ρυθμίσει στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού (ν. 4469/2017) ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες) ομοίως 3μηνη αναστολή καταβολής δόσεων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο «προϋπόθεση να εμπίπτουν στους ΚΑΔ που πλήττονται λόγω της πανδημίας».

Όσοι δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ μπορούν να πάρουν αναστολή δόσεων μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από τον πιστωτή. «Προσοχή οι δόσεις που δεν θα πληρωθούν δεν διαγράφονται ούτε επιμηκύνεται η διάρκεια της ρύθμισης» τόνισε.

2. Για τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν. 4469/2017) δίνεται 3μηνη αναστολή καταβολής δόσεων και αναστολή διαδικασιών για τις εκκρεμείς αιτήσεις με 3μηνη παράταση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων.

Προσοχή τα παραπάνω ισχύουν μόνο για επιχειρήσεις που πλήττονται αποδεδειγμένα λόγω της πανδημίας και αναφέρονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Τέλος, δόθηκε αναστολή δόσεων προς τις τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας με κάλυψη των τόκων από το Ελληνικό Δημόσιο για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με την προϋπόθεση να εξυπηρετούσαν τις υποχρεώσεις τους κανονικά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Χαρδαλιά: Τίποτα δεν τελείωσε -Τηρήστε τα μέτρα για να μην υπάρξουν νέοι περιορισμοί

Σχετικές ειδήσεις