ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρκοζί και Ρεν πιέζουν τα ελληνικά κόμματα για μεταρρυθμίσεις

Σαρκοζί και Ρεν πιέζουν τα ελληνικά κόμματα για μεταρρυθμίσεις

Έντονες πιέσεις ασκούν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την ελληνική πολιτική ηγεσία ώστε να συναινέσουν στις μεταρρυθμίσεις και στα απαιτούμενα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.


«Η ευρωζώνη παραμένει σε κίνδυνο. Σύσσωμη η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αναβάλλονται οι αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Nικολά Σαρκοζί σε συνάντηση με ξένους πρέσβεις.

Την ίδια στάση φάινεται να κρατά και ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των οικονομικών Όλι Ρεν. «Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά. Αν δεν σημειώνεται πρόοδος, αυτό οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Είναι καθοριστικής σημασίας τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να επικοινωνήσουν με τα συγγενή πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να πείσουν τους αρχηγούς τους να δεσμευθούν στην εφαρμογή του πακέτου βοήθειας της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Aλλιώς, μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα». Σε ερώτηση αν τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι πολύ σκληρά, ο κ. Ρεν απάντησε: «Πρέπει να δώσουμε περιθώριο στους Έλληνες να αλλάξουν την χώρα τους».

«Αλλά είναι σημαντικό να εκπληρώσουν τους στόχους όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων. Η εμπειρία που έχουμε από τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο μας δείχνει ότι είναι καλύτερο οι σκληρές μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται με ταχύτητα παρά να πρέπει να πληρώνεις για τα λάθη του παρελθόντος για μεγάλο διάστημα», ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά.

«Aλλιώς, μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα». Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις και των δύο ανδρών έρχονται την στιγμή που κυβέρνηση και ιδιώτες πιστωτές φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το PSI, που μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα πρέπει να υπογράψει η Ελλάδα αποτελούν τους δύο πυλώνες για να αποφύγει η χώρα μια άτακτη χρεοκοπία.