ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Σε αναβρασμό 2.000 ιδιοκτήτες θέσεων πάρκινγκ

Κτηματολόγιο: Σε αναβρασμό 2.000 ιδιοκτήτες θέσεων πάρκινγκ
INTIME

Προβλήματα με τις αγορασμένες θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές και το δικαίωμα υψούν στις πολυκατοικίες - Πολλοί ιδιοκτήτες λόγω οικονομικής κρίσης διέγραψαν τα χιλιοστά τους από το Ε9

Σε αναταραχή βρίσκονται δύο χιλιάδες ιδιοκτήτες θέσεων πάρκινγκ σε πιλοτές πολυκατοικιών στο Δήμο Αθηναίων, καθώς και δεκάδες χιλιάδες στους υπόλοιπους δήμους του Λεκανοπέδιου αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο λόγος, όπως αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, είναι ότι το Κτηματολόγιο απορρίπτει τις δηλώσεις τους με συνέπεια να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα» και να απειλούνται να τις χάσουν.

Πρόκειται για θέσεις στάθμευσης που έχουν τα δικά τους χιλιοστά, ακόμη κι αν δημιουργήθηκαν και μεταβιβάστηκαν σε χρόνο που αυτό επιτρεπόταν χωρίς κανέναν περιορισμό.

Το πρόβλημα αυτό, κατά τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, φέρνει στο φως η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων. Έτσι, ο αριθμός αυτός με τη συνέχιση της διαδικασίας κτηματογράφησης, ιδιαίτερα στα προάστια της Αττικής, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Το πρόβλημα το αναγνωρίζει και ο ανάδοχος που διενεργεί την ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου, αυτές οι θέσεις στάθμευσης δεν μπορούν να καταγραφούν εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της κυριότητας. Επί του θέματος δεν έχει τοποθετηθεί, μέχρι στιγμής, επισήμως το Κτηματολόγιο.

Ο δεύτερος «βραχνάς» που έχει προκύψει για τους ιδιοκτήτες, είναι το δικαίωμα υψούν (δηλαδή τον αέρα) στις πολυκατοικίες, καθώς πολλοί, λόγω της οικονομικής κρίσης, διέγραψαν τα χιλιοστά τους από το Ε9 και δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο.

Για το θέμα των θέσεων στάθμευσης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εστάλη την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 επιστολή προς τη διοίκηση του Κτηματολογίου, στην οποία τίθεται υπόψη το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Οπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται, στην επιστολή, «οι εταιρείες κτηματογράφησης επικαλούμενες την απόφαση 23/2000 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, δεν αναγνώρισαν κατά την προανάρτηση τα δικαιώματα των ιδιοκτητών στους χώρους αυτούς με την κωδική απάντηση «έλλειψη επαρκών στοιχείων».

Αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών να κινδυνεύουν να χάσουν ένα, σημαντικό συχνά, περιουσιακό στοιχείο. Και η λύση της ομόφωνης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας κάθε πολυκατοικίας, ώστε αυτά να καταστούν παρακολουθήματα των αντίστοιχων ιδιοκτητών διαμερισμάτων, είναι πρακτικά απολύτως ανέφικτη για πλειάδα ουσιαστικών και γραφειοκρατικών λόγων».

Από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν, αυτές οι θέσεις στάθμευσης ρητά να αναγνωριστούν και να καταγραφούν ως ανήκουσες στους δικαιούχους τους, ως παρακολουθήματα των ιδιοκτησιών τους, ή και ως ανεξάρτητοι ιδιόκτητοι χώροι. Οπως υποστηρίζουν, «αυτό νομικά θα μπορούσε να λυθεί με την παροχή δικαιώματος μονομερούς τροποποίησης ιδιοκτησίας του κτιρίου από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη με ανακατανομή των χιλιοστών της ιδιοκτησίας του».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτη τραγωδία: Πνίγηκαν 8 παιδιά σε ποτάμι - Βούτηξαν να σώσουν φίλο τους