ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό τελεσίγραφο: H προθεσμία λήγει την Παρασκευή

Γερμανικό τελεσίγραφο: H προθεσμία λήγει την Παρασκευή

Την ώρα που οι έλληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για συμφωνία στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ακόμα και την Τετάρτη, οι Ευρωπαίοι αυξάνουν την πίεση τους για οριστική λύση.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Ρολφ Κρόκερ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον Κρόκερ η χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχίζεται, χωρίς η χώρα να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Τα χρήματα χάνονται έτσι σε ένα βαρέλι δίχως πάτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κρόκερ ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους ομολογιούχους για το PSI και την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις που προϋποτίθενται για τη νέα δανειακή σύμβαση, τότε «θεωρώ πως δεν θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, η Ελλάδα πάει σε στάση πληρωμών και τότε δεν θα έχει χρήματα ούτε από τις αγορές ούτε από το μηχανισμό διάσωσης».

Ερωτηθείς αν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, ο Ρολφ Κρόκερ απάντησε ότι «αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα βγει από την Ευρωζώνη, αλλά είναι ένα πιθανό σενάριο».

Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μόνο εφ’ όσον η ελληνική κυβέρνηση θέσει σε ισχύ τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Αν αυτό δεν γίνει, τότε δεν έχει νόημα η περαιτέρω χρηματοδότηση. Κι αν η Ελλάδα είχε αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεν θα είχε ξεκινήσει η συζήτηση περί τοποθέτησης επιτρόπου στην Ελλάδα για έλεγχο των δημοσιονομικών».

Δεν αποσύρουν την πρόταση για επίτροπο οι Γερμανοί

Σύμφωνα με τον κ Κρόκερ, το θέμα δεν έχει αποσυρθεί, αλλά έχει μόνο προσωρινά παγώσει: «Εάν δείξει ότι μπορεί, τότε θα φύγει η κουβέντα από το τραπέζι. Μέχρι στιγμής το θέμα έχει παγώσει, όμως πλέον γίνεται λόγος για μια δημοσιονομική ένωση και μια δημοσιονομική επιτήρηση και αυτό σημαίνει ότι επιτρέπουμε τον έλεγχο των δημοσιονομικών και δεν λέμε ότι ‘αυτό δεν γίνεται’. Αυτό συνεπάγεται απώλεια εθνικής κυριαρχίας και συμβαίνει σε χρεωμένα κράτη - και φυσικά στην Ελλάδα».

Ο Ρολφ Κρόκερ τάσσεται υπέρ του να εκχωρηθεί μέρος της διοίκησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε εξειδικευμένα στελέχη της τρόικας, «γιατί η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ και για το λόγο αυτό θα έπρεπε κάποιος να είναι πρόθυμος από την άλλη να διδαχθεί πώς κανείς μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα καλύτερα. Πρέπει, λοιπόν, (η Ελλάδα) να εκμεταλλευτεί την προθεσμία που της δίνεται».

Πάντως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες πως θέμα επιτροπείας δεν τέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής, ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.