ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση και τρόικα βρίσκουν τη χρυσή τομή για τις τράπεζες

Κυβέρνηση και τρόικα βρίσκουν τη χρυσή τομή για τις τράπεζες

Σε ένα πολύ σύνθετο προϊόν, προκειμένου στο τέλος να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, φαίνεται να καταφεύγει η τρόικα, σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα των μετοχών που θα δοθούν ως εγγύηση από τις τράπεζες, για να διασφαλίσουν κεφαλαιακή ενίσχυση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συμβιβαστική λύση η οποία φαίνεται να επιλέγεται, προβλέπει πως σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν από το PSI και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, θα δοθούν ως εγγύηση κοινές μετοχές, ενώ σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την έκθεση της BlackRock, η κάλυψη θα γίνει μέσω μετατρέψιμων ομολογιών, σε βάθος 3ετίας ή 4ετίας.

Όπερ σημαίνει ότι ι τράπεζες θα μπορούν στο μεταξύ να τις εξαγοράσουν, χωρίς να χρειασθεί να αντιμετωπίσουν περαιτέρω περιπλοκές. Κι έτσι εκτιμάται ότι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Κατ’ αρχήν –και κυρίως– οι τραπεζίτες, οι οποίοι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα αποφύγουν την κρατικοποίηση που επέβαλε ο αρχικός σχεδιασμός. Διότι οι επιπτώσεις από την BlackRock, είναι σαφώς μεγαλύτερες, αλλά δεν θα χρειασθεί να καλυφθούν από την εγγύηση που παρέχουν κοινές μετοχές.

Κατά συνέπεια, σε πρώτη φάση, δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Και κατά δεύτερον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μπορεί να ισχυρίζεται ότι απέτρεψε τις προνομιούχες και κατ επέκταση την πλήρη ασυλία του συστήματος, που όπως πιστεύει «έριξε» την κυβέρνηση του.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι τραπεζίτες είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από αυτή την εξέλιξη, αφού στο τέλος της ημέρας, κερδίζουν ένα ευρύ περιθώριο χρόνου, για να κάνουν τη δουλειά τους –δηλαδή να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που έψαχναν– χωρίς να έχουν το κράτος μέσα στα πόδια τους.

Κι έτσι το μείζον αυτό πρόβλημα, φαίνεται τελικώς να επιλύεται.

Διαβάστε επίσης:

Τι απαιτεί η τρόικα μέχρι την Κυριακή