ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Έρχεται «διπλό» χαράτσι για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ακίνητα: Έρχεται «διπλό» χαράτσι για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Το «χαράτσι» για όσους δήλωσαν τα αδήλωτα τετραγωνικά έρχεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μέσω των λογαριασμό του ρεύματος, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η ειδική ρύθμιση των έως και 24 δόσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την καταβολή των ποσών που προέκυψαν από τις μεγαλύτερες επιφάνειες που δηλώθηκαν στους Δήμους. Μάλιστα τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν, όσοι έκαναν τις δηλώσεις θα είναι αναδρομικά.

Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να κατατεθεί η σχετική διάταξη εντός του Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ετήσιο κόστος που προκύπτει από τη σχετική δήλωση των φορολογουμένων είναι πέριξ των 150 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δηλωθεί συνολικά πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν τα ποσά που προκύπτουν από τις πραγματικές επιφάνειες των σπιτιών, των εξοχικών και των λοιπών κτισμάτων που δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ώστε να μην επιβαρυνθούν εφάπαξ με τα επιπλέον αναδρομικά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για όλο το έτος 2020. Τα ποσά είναι απαλλαγμένα από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και υπολογίζεται πως οι χρεώσεις, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, θα μοιραστούν μέσα σε δύο έτη.

Από τις έξτρα χρεώσεις θα εξαιρεθούν όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Συγκεκριμένα θα έχουν:

  • Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και μετά και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
  • Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους θα αφορά όλα, ανεξαιρέτως, τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Μάλιστα, εκτός από τις οφειλές προς τους δήμους, η τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών αναμένεται να φέρει αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ: «Ραβασάκια» σε όσους αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά

Να υποβάλουν στην Εφορία τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 καλούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν αυθαίρετους και ημιυπαίθριους χώρους. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη από το 2015 και μετά, οπότε και πλήρωναν ΕΝΦΙΑ για λιγότερα τετραγωνικά από όσα έπρεπε. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκάλυψαν τετραγωνικά θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, για την περίοδο 2015 έως και 2019.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

βόλιο κορονοϊού: Απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα