ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Β. Ζιν (Ifo): Με τα 130 δισ. επιστρέψτε στη δραχμή!

Χ. Β. Ζιν (Ifo): Με τα 130 δισ. επιστρέψτε στη δραχμή!

Υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή τάχθηκε για άλλη μια φορά, ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν.

Ο Ζιν μάλιστα υποστηρίζει ότι είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων να τεθούν εκτός ευρωζώνης, αφού μόνο τότε η χώρα μας θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και την ευημερία της.

Σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires, ο Ζιν πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 130 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την επαναφορά της δραχμής.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην ευρωζώνη. Θα χρειαζόταν να μειώσει τις τιμές της κατά 31% για να φθάσουν στο επίπεδο της Τουρκίας, και αυτό θα έφερνε τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου» τόνισε ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι τυχόν αποπληθωριστικές τακτικές μέσα στην ευρωζώνη είναι ανεύθυνες, αφού η Ελλάδα «θα χωριζόταν στα δύο». Αντιθέτως, εάν επανέλθει η δραχμή και στη συνέχεια υποτιμηθεί, η χώρα θα μπορέσει και πάλι να βρει το δρόμο προς την ευημερία.