ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετο χρόνο για τις εγγραφές Πραγματικών Δικαιούχων ζητούν οι λογιστές – Πρόστιμο έως 10.000 ευρώ

Πρόσθετο χρόνο για τις εγγραφές Πραγματικών Δικαιούχων ζητούν οι λογιστές – Πρόστιμο έως 10.000 ευρώ

Στα τέλη Οκτωβρίου είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένας μήνας παράταση στις επιχειρήσεις προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία των πραγματικών τους δικαιούχων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Η τότε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεωργίου Ζαββού, όριζε ότι τα υπόχρεα προς καταχώριση πρόσωπα οφείλουν να καταχωρίσουν τα απαραίτητα στοιχεία στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί της 1ης Νοεμβρίου 2020 που ήταν η αρχική προθεσμία.

Εκείνη η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας καταχώρισης είχε ως στόχο την αποσυμφόρηση της επιχειρηματικής κοινότητας. Έγινε δε συνειδητά, παρά το ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρώσει το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και για το λόγο αυτό είναι στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών.

Ωστόσο, η προθεσμία του ενός μήνα δεν ήταν αρκετή για τους λογιστές και του φοροτεχνικούς προκειμένου να καταχωρίσουν τα απαραίτητα στοιχεία στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματικών (ΠΟΦΕΕ) ζήτησε α με επιστολή της προς τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας καταχώρησης στοιχείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων μέχρι τις 30/06/2021.

Ειδικότερα, στην επιστολή της η ΠΟΦΕΕ αναφέρει:


«Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με την απόφαση 122120 ΕΞ 2020/27.10.2020 (ΦΕΚ Β’4780/29-10-2020) του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεώργιου Ζαββού, μεταφέρθηκε η καταληκτική ημερομηνία για την διαδικασία καταχώρησης όλων των υπόχρεων προσώπων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί παράταση που έχετε ήδη δώσει επί της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας, δεδομένου όμως των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην Χώρα λόγω της πανδημίας και με αρκετές επιχειρήσεις να τελούν υπό καθεστώς αναστολής λειτουργίας, κάτι το οποίο δυσχεραίνει έως καθιστά αδύνατη την διεκπεραίωση τέτοιου είδους διαδικασιών, καθώς και το γεγονός ότι δεν θα προκληθεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, θεωρούμε απαραίτητη την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας καταχώρησης στοιχείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων μέχρι 30/06/2021».

Σύμφωνα με το ν. 4557/2018, οι εταιρικές και άλλες οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα οφείλουν να καταχωρούν επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Πραγματικός δικαιούχος θεωρείται το φυσικό ή τα φυσικά πρόσωπα στα οποία πραγματικά ανήκει ή τα οποία πραγματικά ελέγχουν μία εταιρική οντότητα.

Σημειώνεται πως το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων παρέμενε σε αναστολή λειτουργίας μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020, λόγω των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού αλλά και ενόψει της ενσωμάτωσης της πέμπτης κοινοτικής οδηγίας για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος στο εθνικό δίκαιο.

Με την λήξη της αναστολής στα τέλη Σεπτεμβρίου το Μητρώο έχει τεθεί σε επαναλειτουργία και τα υπόχρεα πρόσωπα προχωρούν σε καταχώρηση όλων των απαραίτητων στοιχείων, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία τόσο για τον πραγματικό τους δικαιούχο όσο και για τις ενδιάμεσες οντότητες που παρεμβάλλονται μεταξύ της υπόχρεης εταιρείας και του τελικού δικαιούχου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων προσώπων, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται ενώ παράλληλα δεν τους χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.