ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έφτασαν στην Ελλάδα 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Εμβόλιο κορονοϊού - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έφτασαν στην Ελλάδα 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Στην Ελλάδα έφτασε το πρωί της Τρίτης με ειδική πτήση η πρώτη μεγάλη παρτίδα με δόσεις εμβολίου κορονοϊού της Pfizer.

To αεροπλάνο cargo της DHL προσγειώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το πρώι της Τρίτης.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκε από νωρίς ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλίας, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς των εμβολίων ανά τη χώρα.

O κ. Χαρδαλιάς ήταν αυτός, ο οποίος παρέλαβε και το φορτίο με τα εμβόλια, τα οποία στη συνέχεια θα διαμοιραστούν σε ειδικά φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν στις 5 αποθήκες.

«Συνεχίζουμε κανονικά βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς μετά την παραλαβή των εμβολίων.

Τα 16 κουτιά τα οποία περιέχουν από 5.000 εμβόλια έκαστο έφυγαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Οι 83.850 δόσεις θα κατανεμηθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη παρτίδα δόσεων εμβολίου του κορονοϊού μετά τις 9.750 δόσεις που παρελήφθησαν στις 26 Δεκεμβρίου.

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων εμβολίων

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης χθες, Δευτέρα, εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20, όταν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Οι τρόποι για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού για το εμβόλιο

Η πλατφόρμα για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού θα ανοίξει μια βδομάδα νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, υπενθύμισε τους τρόπους για να κλείσει κάποιος ραντεβού:

  • Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα το μήνυμα (εάν ανήκει στις ομάδες προτεραιοποίσης) για το ραντεβού του.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι τότε θα μπορεί να κλείνει ραντεβού.
  • Επίσης ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.

«Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίση, να εμβολιαστεί από το παράθυρο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «έχουν αναπτυχτεί δικλείδες ασφαλείας και έχει ενεργοποιηθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας».

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, και θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες , πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καστοριάς – Νοσηλευόταν με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη