ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Φέκτερ: Σχεδόν βέβαιη η συμφωνία για την Ελλάδα

Μ. Φέκτερ: Σχεδόν βέβαιη η συμφωνία για την Ελλάδα

«Πράσινο φως» στο νέο πακέτο διάσωσης αναμένεται ότι θα ανάψουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Ωστόσο, παρότι αναμένεται θετική απόφαση για το νέο δάνειο, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, διευκρίνισε ότι οι τελικές λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.

«Αύριο θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου» τόνισε η Φέκτερ, ενώ ερωτηθείσα για το εάν αύριο θα επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα γίνει ακριβώς έτσι».

Επίσης, η Φέκτερ υποστήριξε ότι τυχόν διαφορετική επιλογή «είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πολλά, πάρα πολλά χρήματα».

Οι συνομιλίες αφορούν το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, των ταμείων στήριξης και το ύψος της αύξησης αποδοτικότητας του κεφαλαίου που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τα ταμεία διάσωσης, εξήγησε η Φέκτερ.

Βέβαια, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και ο εποπτικός μηχανισμός της διαδικασίας, ώστε η Ελλάδα να επιδιώξει το δρόμο της ανάπτυξης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση να στηρίξει την Αθήνα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Θα συζητηθεί εκτενώς το αν αυτά τα όργανα ελέγχου θα παραμείνουν ως έχουν ή θα δημιουργήσουμε ένα νέο όργανο ελέγχου για να συνοδεύει τους Έλληνες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», προσέθεσε.