ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Στο 9,5% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

ΥΠΟΙΚ: Στο 9,5% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Στο 9,5% του ΑΕΠ υποχώρησε το 2011 το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 8,3% έναντι του 2010, ωστόσο διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα έναντι του στόχου 8,5% που προβλέπεται στην τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η βελτίωση του Εξωτερικού Ισοζυγίου αντανακλά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 3,6 δισ. ευρώ και τη διεύρυνση του πλεονάσματος τόσο του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 1,4 δισ. ευρώ όσο και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 0,4 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό υπεραντισταθμίστηκε η αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε κατά 1,1 δισ. ευρώ , ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, αυξήθηκαν κατά 17,3% οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων. Ωστόσο, οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι εισαγωγές λοιπών προϊόντων υπερβαίνουν τα 26 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτουν σημαντικά τις εξαγωγές οι οποίες κυμαίνονται σε 13,2 δισ. ευρώ.

Βελτίωση στις υπηρεσίες

Στο Ισοζύγιο υπηρεσιών καταγράφεται βελτίωση του πλεονάσματος, καθώς το τουριστικό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρας μας αυξήθηκε αισθητά - κατά 9,5% - σε σύγκριση με το 2010, Οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,5%, ενώ οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 8,6%.

Ισοζύγιο εισοδημάτων

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 923 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2010, εξέλιξη που αντανακλά την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους μερίσματα και κέρδη κατά 10,3%. Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 579 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 380 εκατ. ευρώ από εκείνο του 2010.

Ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων

Το 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 2,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 2,1 δισ. ευρώ το 2010. Η άνοδος αυτή αντανακλά σχεδόν αποκλειστικά την αύξηση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 3,25 δισ. ευρώ, κατά 1,0 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του 2010

Συνολικά οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό περιορίστηκαν στα 18,4 δισ. ευρώ το 2011 από 20,9 δισ. ευρώ το 2010.

Ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 39,4 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος ακαθάριστος δανεισμός βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 41,5 δισ. ευρώ.