ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι δηλώσεις - Πότε πληρώνονται οι αναστολές Ιανουαρίου

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι δηλώσεις - Πότε πληρώνονται οι αναστολές Ιανουαρίου

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνεται ο Ιανουάριος - Ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών εργασίας.

Το λιανεμπόριο «ζωντανεύει» από το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, καθώς θα λειτουργήσουν και πάλι καταστήματα, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Το σύνολο των εργαζομένων που επανέρχονται στην εργασία είναι περίπου 140.000.

Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που ανοίγουν σήμερα Δευτέρα (18/01) μπορούν να επαναφέρουν στη δουλειά όλους ή τμήμα των εργαζομένων τους, καθώς ως πληττόμενες μπορούν να διατηρούν όσους εργαζόμενους θέλουν σε αναστολή σύμβασης, έως και το 100% αν παραμείνουν σε εθελοντική βάση κλειστές.

Έτσι, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιανουάριο θα ολόκληρο το επίδομα των 534 ευρώ. Αντίθετα, όσοι επανέλθουν στη δουλειά από σήμερα για τις ανάγκες της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων δικαιούνται αποζημίωση για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου, δηλαδή 303 ευρώ.

Από τις 19 έως τις 31 Ιανουαρίου θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να υποβάλλουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι το επίδομα των 534 ευρώ. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν τα 534 ευρώ για τον Ιανουάριο μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου. Όπως και στις προηγούμενες αναστολές, για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 17,8 ευρώ.


Οι δηλώσεις των αναστολών του Ιανουαρίου στην «Εργάνη», ξεκινούν την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα Δευτέρα αναμένεται να δημοσιευθεί και η σχετική ΚΥΑ που θα σφραγίζει την επέκταση του μέτρου και για το 2021.

Όπως συνέβη και για τον Δεκέμβριο, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ξεχωριστά από κλειστούς και πληττόμενους κλάδους, ανάλογα με την πορεία των τοπικών και του εθνικού lockdown.

Ειδικές προβλέψεις με βάση τοπικά lockdown ισχύουν στον Δήμο Σπάρτης, , στην Αργολίδα, τη Βοιωτία, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, την Κοζάνη κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, ολοκληρώνεται η διαδικασία των δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων για τις αναστολές του Δεκεμβρίου, ώστε την Τρίτη να ξεκινήσουν οι δηλώσεις Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις θα γίνουν «α λα καρτ», ανάλογα με το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα αγοράς: Όσα πρέπει να ξέρετε - Πώς θα γίνονται οι αγορές, τα ωράρια και τα μέτρα που ισχύουν