ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hurriyet: Υπό αμφισβήτηση η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας

Hurriyet: Υπό αμφισβήτηση η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας

Θέμα εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα τίθεται μετά τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hurriyet.

Το άρθρο αναφέρει στην αρχή ότι σε «μια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη, οι Έλληνες αξιωματούχοι αποδέχτηκαν τη παρουσία μόνιμης αντιπροσώπευσης των δημοσίων δανειστών στην Αθήνα, η οποία θα παρακολουθεί αν εφαρμόζονται τα μέτρα λιτότητας. Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να ορίσει έναν λογαριασμό που θα διασφαλίζει ότι προτεραιότητα θα είναι η πληρωμή των χρεών».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η χώρα μας έχει κερδίσει επιπλέον χρόνο για να παραμείνει στην ευρωζώνη, δανειζόμενη 130 δισ. ευρώ (172 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ωστόσο χαρακτηρίζει «ταπεινωτική τη γλώσσα της νέας σύμβασης και «σκληρές» τις υποχρεώσεις του εγγράφου σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσαν να παραβιάσουν την κυριαρχία της πατρίδας μας.

Στην συνέχεια ο αρθογράφος στην ανάλυση του αναφέρει ότι το χτύπημα στο κόστος του ελληνικού χρέους ήταν πολύ μεγάλο, σύμφωνα οικονομολόγους και οι επαγγελματίες καθώς και ότι ένα άλλο σημείο ανησυχίας αποτελεί η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις περικοπές του προϋπολογισμού.

«Με το νέο σχέδιο διάσωσης εξασφαλίζονται και προστατεύονται τα συμφέροντα των δανειστώ», υποστηρίζει η τούρκικη ιστοσελίδα.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί την δήλωση του Γκάβιν Χιούιτ, στην οποία ο συντάκτης του BBC News Online, εκτιμά ότι: «Από σήμερα υποδείχθηκε στην Ελλάδα πώς να «τρέξει» τον προϋπολογισμό της» καθώς «αυτό είναι το τίμημα για την αποφυγή μιας επιστροφής στη δραχμής».

Τέλος, το τούρκικο άρθρο αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 7% το τελευταίο τρίμηνο του 2011 καθώς και ότι η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να πάρει τόσο όσο και μια δεκαετία, σύμφωνα με ειδικούς».