ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση ενοικίου

Τι ισχύει για επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση ενοικίου

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης.

Από τις 650.000 αποδεκτές αιτήσεις, έχουν πληρωθεί μέχρι ώρας οι 355.000, ενώ εκτός πληρωμής βρίσκονται όσοι δεν αγόρασαν έως 31/12. Το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ και υπολογίζεται με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα του κάθε δικαιούχου.

Για όλες τις οικονομικές εξελίξεις μίλησαν στο MEGA, η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, η δικηγόρος και εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου και ο φοροτεχνικός, Θράσος Μίαρη.

Με απόφαση σταθμό, η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Δηλαδή, σύμφωνα με την κυρία Νούκα, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια που δοθήκαν με τη μορφή ενισχύσεως σε πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω πανδημίας, θα χαριστούν είτε εξολοκλήρου είτε σε κάποιο ποσοστό.

Αναφορικά με τα ενοίκια, απαλλαγή στο 100% θα έχουν για Ιανουάριο και Φεβρουάριο όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν το 80% του ενοικίου εφόσον είναι ιδιώτες και το 60% αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο. Οι πληττόμενοι θα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο, ενώ οι ιδιοκτήτες σε αυτή την περίπτωση θα λάβουν το 50% του μειωμένου ενοικίου.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης οδηγούν σε αύξηση του μισθού, σύμφωνα με την κυρία Παπαθανασίου.

Για του κληρονόμους, είπε ότι η ενδεικτική ημερομηνία λήξης της ανάρτησης των πιστοποιητικών είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, η κυρία Νούκα υποστήριξε πως 1 στους 2 μένει εκτός. Ειδικότερα, από το σύνολο των 732.968 αιτήσεων, οι 371.080 μένουν εκτός. Βασικότερος λόγος είναι η αύξηση του τζίρου και το ότι δεν υπήρξε μείωση του τζίρου έως 20%. Νέα προθεσμία δόθηκε μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου για την υποβολή των αιτήσεων.

Για το επίδομα των 400 ευρώ των επιστημόνων, ο κ. Μίαρης είπε ότι αφορά 150.000 επιστήμονες. Τα κριτήρια είναι το οικογενειακό εισόδημα και η μείωση εσόδων το 2020.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Η σοκαριστική απολογία του προπονητή - «Ήταν μια κοπελάρα...»