ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Όχι σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Μέρκελ: Όχι σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Αντίθετη με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ, που συναντάται στη Βαλτική με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας ή εξόδου της από το ευρώ είναι ένα μονοπάτι «απρόβλεπτο» και με «σημαντικούς κινδύνους».

Για άλλη μια φορά, η γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, επισημαίνοντας ότι η ευρωζώνη των «17» θα πρέπει να παραμείνει συμπαγής. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει ως «πολύ σημαντική» την ψήφιση του νέου μνημονίου από τη Βουλή.

Συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ

Αντικείμενο της συνάντησης της Α. Μέρκελ με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής αλλά και η επικείμενη ψηφοφορία για την έγκριση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, από τη γερμανική Βουλή.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο αύξησης των διαθέσιμων του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM) η λειτουργία του οποίου επισπεύδεται για τις αρχές Ιουλίου.

Ήδη, το Βερολίνο δέχεται πιέσεις για την εναντίωσή του στην αύξηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης του μηχανισμού που αρχικά σχεδιάζεται να έχει διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Μέρκελ καλείται να αντιμετωπίσει τους αντάρτες βουλευτές της, που ενδέχεται να καταψηφίσουν το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, που υπολογίζονται σε 14. Να σημειωθεί ότι η έγκριση του δανείου θεωρείται δεδομένη, αφού «ναι» θα ψηφίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.