ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς επιχειρείται η εξουδετέρωση της βόμβας του ιδιωτικού χρέους εν μέσω κορονοϊού

Πώς επιχειρείται η εξουδετέρωση της βόμβας του ιδιωτικού χρέους εν μέσω κορονοϊού

Η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει στοιχίσει έως σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο 26 δισ. ευρώ, ενώ η είσοδος στο Μαρτίου με κλειστή την οικονομία επιδεινώνει περαιτέρω τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, αυξάνοντας το ύψος του πακέτου στήριξης μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα 6 δισ. ευρώ.  

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει σήμα για νέα λίστα προσωρινών μέτρων που το επόμενο τρίμηνο ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, αναλόγως της πορείας της υγειονομικής κρίσης και των αποφάσεων κυβέρνησης - λοιμωξιολόγων.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου διαμηνύουν πως η κυβέρνηση έχει προβλέψει ώστε το κράτος να στηρίξει την οικονομία για όσο χρειαστεί, όμως τα μέτρα θα είναι μετρημένα και στοχευμένα, ώστε να μην υπάρξει πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Αυτή η βεντάλια των νέων πρωτοβουλιών θα πατάει επάνω στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και τα οποία στοχεύουν στη στήριξη της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Από την αρχή της κρίσης βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να φρενάρει τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και στη βάση αυτή έχει λάβει τις εξής πρωτοβουλίες:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Από τους πέντε πρώτους κύκλους έχει διοχετευθεί ρευστότητα συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 544.591 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Ενώ έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τον 6ο κύκλο του προγράμματος. Η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω αυτού του επιτυχημένου χρηματοδοτικού εργαλείου, προβλέπεται να προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά περίπου τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» : H Κυβέρνηση παρέχει ουσιαστική στήριξη στους πολίτες που δοκιμάζονται από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών και επιβραβεύει, για πρώτη φορά, τους συνεπείς δανειολήπτες. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί – μέχρι σήμερα – στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

ΤΕΠΙΧ -Ταμείο Εγγυοδοσίας : Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί στην αγορά 7,1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, με εγγυήσεις και επιδότηση επιτοκίου. Συγκεκριμένα, έχουν χορηγηθεί 2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και 5,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Επίσης, έχουν επιδοτηθεί τόκοι ύψους 312 εκατ. ευρώ σε 23.000 επιχειρήσεις και 54.686 δάνεια αυτών.

Διευκολύνσεις δανειοληπτών : Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις τραπεζικές διοικήσεις έχει ενθαρρύνει μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως τις αρχές Φεβρουαρίου, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων σε 406.362 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ. Επίσης, 415.225 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν διμερώς και επιτυχώς μεταξύ τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και οφειλετών, από τον Ιούλιο 2019 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2021.