ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Το ΤΧΣ θα μετέχει ως ιδιώτης επενδυτής στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Κομισιόν: Το ΤΧΣ θα μετέχει ως ιδιώτης επενδυτής στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών
INTIME

Στην αποκάλυψη πως η τροποποίηση του νόμου του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να συμμετάσχει ως ιδιώτης επενδυτής σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στις οποίες διατηρεί συμμετοχή, προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση γίνεται μια επισκόπηση των επιπτώσεων της πανδημίας στους τραπεζικούς ισολογισμούς και αναφορές στους δυνητικούς κινδύνους, αλλά και στην χαμηλή κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κατά την Κομισιόν, τα κέρδη των τραπεζών είναι πιθανόν να παραμείνουν υπό πίεση και αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

«Οι προοπτικές κέρδους αποτελεί πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες και θα περιορίσουν την ικανότητα δημιουργίας εσωτερικών κεφαλαίων. Ωστόσο, οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο κόστος κινδύνου των τραπεζών και απελευθερώνουν χώρο στους ισολογισμούς των τραπεζών για νέο δανεισμό, παρά το γεγονός ότι οι τιτλοποιήσεις συνεπάγονται μια εφάπαξ απώλεια κεφαλαίου», σημειώνεται στην έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει πως η άρση του καθεστώτος αναστολής καταβολής δόσεων δανείων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απομειώσεις, λόγω επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Όπως σημειώνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθαν σε 58,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά μόλις μόνο 1 δισ. ευρώ από το προηγούμενο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 35,8%, και παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ.Κατά τους θεσμούς, η βελτίωση το 2020 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 6,8 δισ. ευρώ και στην περιορισμένη εισροή νέων κόκκινων δανείων χάρη στην ισχύουσα αναστολή. Στο σημείο αυτό τονίζεται πως τα δάνεια υπό αναστολή καταβολής δόσεων ανήλθαν σε 20,8 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή άνω του 12% των χορηγήσεων και κατανέμονται ισόποσα μεταξύ επιχειρηματικών και νοικοκυριών.

«Το μεγάλο ποσό των δανείων που είναι σε αναστολή καταβολής δόσεων και το ανεπαρκές ιστορικό των τραπεζών σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων δείχνουν πως υπάρχει ένας ουσιώδης κίνδυνος για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, καθώς η αναστολή έληξε ως επί το πλείστον στα τέλη του 2020», αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καθεστώς επιδότησης δόσεων δανείων (Γέφυρα) που δημιουργήθηκε για οφειλέτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό θα μετριάσει τον κίνδυνο. Σημειώνεται δε πως το πρόγραμμα Γέφυρα για τα επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων διασφαλίσεων για τον ηθικό κίνδυνο.