ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά πέντε μηνών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε υψηλά πέντε μηνών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
INTIME

Μεγαλώνει η ανησυχία για την άνοδο των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές βρίσκονται σε αναβρασμό.

Η απειλή του πληθωρισμού, οι αβεβαιότητες για την πορεία της πανδημίας και τα κρατικά μέτρα στήριξης των οικονομιών φέρνουν εκτίναξη των ελλειμμάτων και των δημόσιων και ιδιωτικών χρεών σε όλο τον πλανήτη. Για τους λόγους αυτούς έχει εκδηλωθεί ένα ντόμινο αναταράξεων που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και διαχέεται και στην ευρωζώνη.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει αναρριχηθεί σε υψηλά επίπεδα πέντε μηνών. Καταγράφει απόδοση 1,13%, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις.

Ανοδικά κινείται και το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς. Εϊναι σήμερα στις 139 μονάδες βάσης, όταν πριν από έξι συνεδριάσεις ήταν στις 119 μονάδες βάσης.

Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 0,237% και το 15ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 1,44%.

Αλλά ανοδικά κινούνται και όλα τα ομόλογα των κρατών της ευρωζώνης από την Γερμανία έως την Ιταλία και από τη Γαλλία έως την Μάλτα.

Αυτή η κίνηση των ομολόγων της ευρωζώνης ανάγκασε μεσοβδόμαδα την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, να δηλώσει ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Κατά την ίδια, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και γενικότερα τα επιτόκια της διατραπεζικής αποτελούν κρίσιμους «ιμάντες» για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, καθησυχάζοντας εμμέσως πλην σαφώς για τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης και τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.