ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ασυμβίβαστα στο στόχαστρο, οι μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης και οι αποζημιώσεις της Reds

Τα ασυμβίβαστα στο στόχαστρο, οι μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης και οι αποζημιώσεις της Reds

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Στο προσκήνιο η διακυβέρνηση

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέλει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα πως οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων θα έχουν ουσία και βάθος. Και για να το κάνει αυτό με τρόπο που δεν θα χωρά αμφισβητήσεων, ξεκίνησε να εξετάζει την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης από το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις θυγατρικές του. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρόκειται να καταθέσουν σύντομα στο ΔΣ της Αρχής εισήγηση σχετικά με ενδεχόμενα κωλύματα και ασυμβίβαστα μελών της ΕΧΑΕ και των θυγατρικών της. Η διαδικασία αυτή αφορά ειδικά στα ανεξάρτητα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των εν λόγω εταιρειών. Αλλά όχι μόνο. Εκπεφρασμένος στόχος της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου είναι ο νόμος 4706/2020 για την ορθή εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων να εφαρμοσθεί μέχρι κεραίας και να έχουν όλοι προετοιμαστεί έως τις 17 Ιουλίου 2021, ημερομηνία που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Επικροτούμε και επαυξάνουμε.

Η έλλειψη ευγένειας

«Η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα και αγοράζει τα πάντα». Το διάσημο αυτό ρητό, που κρατάει από την εποχή του Διαφωτισμού, δεν είναι γνωστό σε όλους. Δεν είναι σίγουρα γνωστό σε κάποιους που θέλησαν με φωνές να επιβάλουν τις απόψεις τους στη τελευταία συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Η στήλη πληροφορείται πως οι εκφραστές της μειοψηφίας στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όταν διαπίστωσαν πως κάποιες εκ των θέσεων τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, θέλησαν να μιμηθούν συμπεριφορές «Φαρ Ουεστ». Η έμπειρη ωστόσο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Ελένη Βρέντζου, χειρίσθηκε με ψυχραιμία την κατάσταση και δεν επέτρεψε να ναρκοθετηθεί η διαδικασία. Είδαν και απόειδαν οι θορυβοποιοί και τελικά αποχώρησαν. Καταλαβαίνουμε πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος εποπτεύει τη διαδικασία, είναι ικανοποιημένος από το χειρισμό της προέδρου της επιτροπής. Άλλωστε ο ίδιος είναι υπόδειγμα ευγένειας και μετριοπάθειας.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη

Αύριο το μεσημέρι θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πίστης. Το μόνο θέμα στην ατζέντα είναι η έγκριση της ακύρωσης του συνόλου των 910.316 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η εταιρεία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών της με σκοπό την ακύρωσή τους, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 573.499 ευρώ. Να σημειωθεί πως η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ευρωπαϊκής Πίστης είχε εγκρίνει στις 21/05/2019 πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο παρείχε τη δυνατότητα στην εταιρεία να αγοράσει έως 2.750.367 ίδιες μετοχές, κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Ιουλίου 2019 έως και την 30η Ιουνίου 2021 σε εύρος τιμών από 2 ευρώ έως και 6 ευρώ. Όταν ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης ήταν στα 4,2 ευρώ. Στις 2 Οκτωβρίου 2019 βρέθηκε στο υψηλό των 5,620 ευρώ και έως το Φεβρουάριο του 2020 ήταν πάνω από τα 5 ευρώ. Στην έναρξη της πανδημίας η μετοχή υποχώρησε έως τα 2,70 ευρώ και σήμερα έχει επιστρέψει στα 4,99 ευρώ. Σε ποιο βαθμό έχει βοηθήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών την κίνηση της μετοχής; Δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε με ακρίβεια. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η μείωση του αριθμού των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας βελτιώνει τα κέρδη ανά μετοχή της. Επίσης, ενισχύει τα πακέτα πληρωμών των διαχειριστών που επιβραβεύονται με την αύξηση των κερδών ανά μετοχή.

Αλλαγή Διοίκησης στη Reds

Για την προσεχή Παρασκευή 5 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Reds, με θέμα την ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, την ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου και την εκλογή νέας . Ωστόσο, όπως πληροφορείτε η στήλη δεν θα περιμένουμε πέντε ημέρες για να μάθουμε τα προτεινόμενα πρόσωπα για το ΔΣ της θυγατρικής της Ελλάκτωρ.

Για αυτό που μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι πως όσοι αποχωρήσουν από το ΔΣ της Reds δεν θα φύγουν παραπονεμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι συμβάσεις υπηρεσιών των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Reds είναι αόριστης διάρκειας με προειδοποίηση ενός έτους. Η αποζημίωση τους για την παύση των καθηκόντων τους θα είναι οι βασικοί μισθοί ενός έτους συν το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και τις παροχές για το υπολειπόμενο μέρος της περιόδου προειδοποίησης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.