ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Voucher αντί για μετρητά - Αποκλείονται 130.000 επιχειρήσεις

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Voucher αντί για μετρητά - Αποκλείονται 130.000 επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις: Στα τέλη Μαΐου θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις - Επιδοτούνται φως, νερό, τηλέφωνο, εισφορές, τόκοι δανείων και άλλα λειτουργικά έξοδα - Πώς θα «εξαργυρώνονται» τα κουπόνια. 

Mε «συμψηφιστικά» κουπόνια θα επιδοτούνται από τον ερχόμενο Μάιο οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα στο 2020.

Αντί δηλαδή να πιστώνεται ένα χρηματικό ποσό, θα προσδιορίζεται ένα ποσό επιδότησης με την μορφή ενός «κουπονιού». Έχοντας στην κατοχή της το κουπόνι, μια επιχείρηση θα μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ.

Αναλυτικά, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα «επιδότησης παγίων δαπανών», το Δημόσιο έρχεται να καλύψει την τρύπα στα χρήματα που δαπάνησε για τα πάγια έξοδά της μια επιχείρηση το 2020 και τα ποσά των ενισχύσεων που έχει λάβει. Οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν μετρητά αλλά θα τους χορηγηθούν «πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού» και μέσω αυτόν των κουπονιών οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμψηφίζουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η ροή εσόδων στον κρατικό κορβανά με τον περιορισμό των δυνητικών νέων απλήρωτων φόρων και εισφορών. Έτσι, επιδοτείται ποσοστό των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Τα πιστωτικά, αναμένεται να εκδοθούν στο τέλος Μάϊου και θα έχουν ισχύ έως το τέλος του 2021.

Προϋποθέσεις

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά:

  • Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Αποκλείονται 130.000 επιχειρήσεις

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα πως αποκλείονται αναίτια και άδικα από την κάλυψη των παγίων εξόδων οι εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο εμπορικός κόσμος διαπιστώνει την αδικαιολόγητη εξαίρεση από το μέτρο κάλυψης των παγίων δαπανών περίπου 130 χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων, κυρίως ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς ως κριτήριο υπαγωγής αναφέρεται ότι θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Πρόκειται για το ίδιο λάθος που η ΕΣΕΕ είχε εντοπίσει στον πρώτο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο διορθώθηκε μεν στις επόμενες, αλλά ένα χρόνο μετά επαναλαμβάνεται στο κρίσιμο μέτρο της κάλυψης δαπανών.

Η ΕΣΕΕ ζητεί την άμεση διορθωτική παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε οι εν λόγω επιχειρήσεις να τύχουν ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης καθώς έχουν πληγεί βάναυσα από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας, έχουν χάσει τζίρους και απαξιωμένα εμπορεύματα, υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και εντέλει έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και Δημόσιο με τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σε βαθύ κόκκινο άλλες 9 περιοχές της χώρας