ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 5 Απριλίου η συνάντηση Τσίπρα – ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς

Στις 5 Απριλίου η συνάντηση Τσίπρα – ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς
INTIME

Για τη Δευτέρα 5 Απριλίου ορίσθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς το αρχικό ραντεβού που είχε προγραμματισθεί χθες για τις 31 Μαρτίου μετατέθηκε.

Ο διευθυντής του γραφείου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απέστειλε χθες στον Πρόεδρο και στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αίτημα για συνάντηση , το οποίο έγινε άμεσα αποδεκτό από τον Ανδρέα Βερύκιο, τον πρόεδρο του ΤΧΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι κατά τη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς το Δημόσιο, θα υποστεί μεγάλη ζημία, αφού θα περιοριστεί η δυνατότητα ανάκτησης μέρους αυτών με τα οποία ενίσχυσε εδώ και μια δεκαετία την Τράπεζας Πειραιώς. Εμφανίζεται δε αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό εποπτικό επίπεδο για την αδιαφάνεια συγκεκριμένων συναλλαγών στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της χώρας μας όσο και σε νομικό επίπεδο.

Στη βάση αυτή, εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση με το ΤΧΣ να επιφέρει θετικά αποτελέσματα ως προς την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και την εξυπηρέτηση του εν γένει δημόσιου συμφέροντος.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη τελευταία δεκαετία λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όπως κατήγγειλε μεσοβδόμαδα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας , η κυβέρνηση, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μεθοδεύουν μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, «αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής».

Κατά τον κ. Τσίπρα, μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μη πληρώνοντας στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ, οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου.

Κατά τον κ. Τσίπρα και η νέα αυτή θυσία όμως του Έλληνα φορολογουμένου κινδυνεύει να πάει στράφι, καθώς η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς. Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους.

Όπως επεσήμανε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο. Αλλά όχι μόνον αυτό. Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφαση του, θα καθορίσει και την μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Το «δώρο» στους νέους μετόχους

Να σημειώσουμε πως ο σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει πως από τη σημερινή συμμετοχή του ΤΧΣ και των ιδιωτών μετόχων στην τράπεζα θα δημιουργηθεί μέσω χρηματιστηριακών μεταβολών και λογιστικών διευθετήσεων ένα αποθεματικό άνω των 4 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να καλυφθούν ζημιές από τα «κόκκινα» δάνεια.

Το εν λόγω ειδικό αποθεματικό θα είναι ουσιαστικά το «δώρο» που θα κάνει η κυβέρνηση στους νέους μετόχους της τράπεζας, προικοδοτώντας τους.

Έτσι, ακόμη και εάν οι μέτοχοι που θα προκριθούν μέσω του βιβλίου προσφορών για να αναλάβουν την τράπεζα, δεν έχουν οικονομική ευρωστία για να την στηρίξουν κεφαλαιακά στο μέλλον , θα έχουν λάβει ως «δώρο» ένα ειδικό αποθεματικό για τις πρώτες ανάγκες, το οποίο εν τέλει είναι χρήματα που ο ελληνικός λαός δανείσθηκε για να στηριχθεί η Πειραιώς.

Αυτό που σημειώνεται από στελέχη της αγοράς είναι πως ο κίνδυνος να χρειαστεί η Πειραιώς στο μέλλον νέα κρατική στήριξη δεν θα εκλείψει.

Ως προς την καταστροφολογία κάποιων για κίνδυνο διάσπασης της τράπεζας σε «καλή» και «κακή», κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων, το επιχείρημα της αγοράς είναι πως η Τράπεζα Πειραιώς εποπτεύεται από τον SSM, ο οποίος μέχρι και σήμερα τη χαρακτηρίζει επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και δεν έχει κάνει καμία μνεία για ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης. Αλλά και για την περίπτωση αυτή, το επιχείρημα είναι πως το ΤΧΣ έχει διαθέσιμα 1,4 δισ. ευρώ που μπορούν εν μέρει να χρησιμοποιηθούν για να στηριχθεί η τράπεζά. Στη περίπτωση αυτή, η Πειραιώς θα αποκτήσει το ρόλο δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα και οι καταθέτες της θα το γνωρίζουν αυτό.

Η αντισυνταγματική ασυλία

Κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή -και αναμένεται να επανέλθει στη συνάντηση της 5ης Απριλίου - είναι πως η κυβέρνηση τροποποίησε προ ημερών το νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να διευκολύνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς , θεσπίζοντας μια «ασυλία» που αποτελεί διεθνές νομικό παράδοξο.

Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους.

Αυτό που αναφέρουν νομικοί κύκλοι είναι πως η διάταξη αυτή είναι και ανεφάρμοστη και αντισυνταγματική. Εάν τα δικαστήρια εφάρμοζαν την αρχή της «επεκτατικής ισότητας», στη βάση της διάταξης για το ΤΧΣ, η απιστία στο Δημόσιο θα έπαυε να διώκεται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνον μετά από έγκληση!

Οι ίδιοι κύκλοι ομιλούν για διάταξη «θεσμικής χρεοκοπίας του δημόσιου βίου».