ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρηματικά δάνεια: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση - Δικαιούχοι

Επιχειρηματικά δάνεια: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση -  Δικαιούχοι

Γέφυρα 2: Πώς θα επιδοτηθούν τα επιχειρηματικά δάνεια - Προϋποθέσεις. 

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για 8 μήνες και το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες αργά στη Βουλή.

Ωστόσο, αισθητά μειωμένη σε σχέση με την συνεισφορά του Δημοσίου για τις συνεπείς επιχειρήσεις θα είναι η επιδότηση που θα δίνει το κράτος σε όσες επιχειρήσεις είχαν καταγγελμένα δάνεια προς τις τράπεζες και θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα 2.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση ορίζονται τα εξής:

α. Προβλέπεται, για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8) μήνες, η επιδότηση μέρους των μηνιαίων δόσεων δανείων, των πληττόμενων επιχειρήσεων με πεδίο εφαρμογής τις οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενεργών νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων, ελεύθερων ή επιτηδευματιών ή εταίρων.

β. Καθορίζονται:

  • οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας,
  • η διαδικασία υποβολής, έγκρισης και διαχείρισης των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, η οποία διεξάγεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας,
  • συγκεκριμένα κριτήρια, διαδικασίες και προθεσμίες για την καταβολή της συνεισφοράς του Δημοσίου, που διαφοροποιούνται, ανάλογα με την κατάσταση της επιλέξιμης οφειλής (εξυπηρετούμενη ή μη). (άρθρα 57 - 62)

2.Καθορίζεται η διαδικασία καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου και συγκεκριμένα:

  • Δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας του οφειλέτη, για την έγκριση και καταβολή αυτής.
  • Καταβάλλεται σε μηνιαία βάση στους ειδικούς και ακατάσχετους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των οφειλών που έχουν αποσταλεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται.


Η εν λόγω συνεισφορά είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατα παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.) και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

γ. Παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησής της από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών. Με κ.υ.α. μπορεί να ρυθμίζεται η διαδικασία για τη χρηματοδότηση και την καταβολή της συνεισφοράς από το Π.Δ.Ε. ή και από το Ε.Σ.Π.Α. (άρθρο 63)

3. α. Προσδιορίζεται ανά περίπτωση, το ύψος της συνεισφοράς του Δημοσίου σε ποσοστό επί της μηνιαίας δόσης, υπό την επιφύλαξη της μη υπέρβασης των αναφερόμενών ορίων.

β. Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του οφειλέτη, τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της καταβολής συνεισφοράς του Δημοσίου όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής καθώς και οι περιπτώσεις διακοπής της εν λόγω συνεισφοράς. (άρθρα 64 - 66)

4. α. Σε περίπτωση έκπτωσης του οφειλέτη από τη συνεισφορά του Δημοσίου, αφενός αναζητούνται και καταλογίζονται σε βάρος του τα καταβληθέντα ποσά αφετέρου επιστρέφονται εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής τους και έως την επιστροφή τους, με το οριζόμενο κατά περίπτωση επιτόκιο.

β. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με:

  • τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, για την τήρηση των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων στο πλαίσιο εφαρμογής των προαναφερόμενων διατάξεων,
  • το καθεστώς διαφάνειας βάσει του οποίου χορηγούνται οι σχετικές ενισχύσεις κ.λπ. (άρθρα 67 - 70).


Αναλυτικότερα, όπως προβλέπεται, το Δημόσιο θα συνεισφέρει για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 8 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης, στις δόσεις για την αποπληρωμή των πάσης φύσεως επιχειρηματικών ή επαγγελματικών οφειλών ενεργών νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων ελεύθερων επαγγελματιών ή επιτηδευματιών ή εταίρων προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Προϋπόθεση για την λήψη της επιδότησης είναι η απόδειξη ότι οι δανειολήπτες έχουν πληγεί από την πανδημία, έχοντας υποστεί το 2020 μείωση εσόδων ίση ή μεγαλύτερη του 20% των εσόδων του 2019, όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Με την κατάθεση στη Βουλή της διάταξης για το πρόγραμμα Γέφυρα 2 που προβλέπει την επιδότηση έως 90% των δόσεων επιχειρηματικών δανείων ανοίγει, εκτός απρόοπτου, τη Δευτέρα η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Ύψος επιδότησης

Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και το 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%. Αισθητά μειωμένη θα είναι η επιδότηση για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία θα ξεκινά από το 50% και θα μειώνεται στο 30%.

Προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις αυτές είναι τα δάνειά τους να μην έχουν καταγγελθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν την κρατική επιδότηση. είναι επίσης τα δάνεια αυτά να ρυθμιστούν με την Τράπεζα μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Τα κριτήρια επιδότησης

1. Εάν είναι ατομική επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην απασχολεί προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – που έχει στην κατοχή του να είναι αξίας έως 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – που διαθέτει να μην υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

2. Εάν είναι πολύ μικρή επιχείρηση να απασχολεί έως 10 άτομα προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 1 εκατ. ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – που έχει στην κατοχή της να είναι αξίας έως 150.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει – μη υποθηκευμένη – να μην υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

3. Εάν είναι μικρή επιχείρηση να απασχολεί έως 50 άτομα προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 5 εκατ. ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – που έχει στην κατοχή της να είναι αξίας έως 750.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει – μη υποθηκευμένη – να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

4. Εάν είναι μεσαία επιχείρηση να απασχολεί έως 250 άτομα προσωπικό, να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις που διατηρεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 25 εκατ. ευρώ, τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – που έχει στην κατοχή της να είναι αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει – μη υποθηκευμένη – να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες τις επόμενες ώρες