ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αργή η επούλωση των «ουλών» της πανδημίας

ΔΝΤ: Αργή η επούλωση των «ουλών» της πανδημίας
INTIME

Την εκτίμηση πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι το 2024 περί το 3% χαμηλότερα σε σχέση με το σημείο που θα βρισκόταν με βάση τις προ κορωνοϊού προβλέψεις, διατυπώνουν στελέχη του ΔΝΤ σε ανάλυση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, η μεσοπρόθεσμη επίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι μικρότερη από εκείνη της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Κατά το ΔΝΤ, αν και οι «ουλές» της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία δεν παύουν να είναι ουσιαστικές και σημαντικές, μια κρίση στο χρηματοοικονομικό σύστημα απεφεύχθη, λόγω των πρωτοφανών μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής τα οποία ελήφθησαν διεθνώς.

«Ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει γεμάτος προκλήσεις, ειδικά για χώρες με περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν βαθύτερα προβλήματα.

Μάλιστα, το ΔΝΤ τονίζει πως οι οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό ή διαθέτουν ευρύτερη έκθεση σε κλάδους όπως η εστίαση και το λιανικό εμπόριο, θα δουν συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες.

Στο σχόλιο του Ταμείου αναφέρεται επίσης ότι η επίδραση της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας πιθανόν να είναι μεγαλύτερη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς κλάδοι της οικονομίας που απαιτούν πολύ υψηλή συγκέντρωση και στενή επαφή ανθρώπων μπορεί να συρρικνωθούν μόνιμα.

Τέλος, σημειώνεται ότι πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας εάν η κυριαρχία λίγων εταιρειών σε ορισμένους κλάδους, που εντάθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, μειώσει την ένταση του ανταγωνισμού.