ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Πάρης και το 1821, το σκληρό ροκ και ένα Quiz

Ο Πάρης και το 1821, το σκληρό ροκ και ένα Quiz

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Σκληρό ροκ

Ενισχυμένες αναμένονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Από ότι αντιλαμβανόμαστε, η προσοχή των στελεχών της αντιπολίτευσης δεν θα εστιασθεί τόσο στα όσα θα πουν ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέας Βερύκιος και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, αλλά στα όσα θα υποστηρίξει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κλήθηκε στη συνεδρίαση για να «βάλει (θεσμική) πλάτη». Η στήλη πληροφορείται πως όταν έγινε γνωστό πως στη συνεδρίαση κλήθηκε να μιλήσει και ο κ. Στουρνάρας, υπήρξε αυθορμήτως η βούληση κάποιων βουλευτών που δεν είναι μέλη της επιτροπής να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Δεν ξέρουμε εάν το αίτημα τους θα ικανοποιηθεί. Πάντως, από το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες μπορούμε να πιθανολογήσουμε με βεβαιότητα πως στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα παιχθεί σκληρό ροκ και θα ακουστούν πολλά.

Ο Πάρης και το 1821

Κάποιοι τιμούσαν το 1821 ήδη από το 2005 και δεν περίμεναν την επέτειο των 200 ετών για να δοξάσουν τους ηρωικούς προγόνους μας. Αναφερόμαστε στον Πάρη Κασιδόκωστα, τον γιό του Γρηγόρη Κασιδόκωστα και της Μαριάννας Λάτση, που προ 16 ετών ίδρυσε στο Λος Άντζελες, μαζί με τον Τέρι Ντούγκας, την εταιρεία παραγωγής ταινιών 1821 Media Group. Η εταιρεία παραγωγής του Πάρη Κασιδόκωστα μέσα στην πάροδο αυτών των ετών έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης ηθοποιούς όπως οι Κέβιν Κόστνερ, Κάμερον Ντίαζ, Τζένιφερ Γκάρνερ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Τέιλορ Λότνερ, Νίκολας Κέιτζ, Νάταλι Πόρτμαν, κ.α. και έχει αποσπάσει διακρίσεις και υποψηφιότητες για σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία. Το 2012 ο Πάρης Κασιδόκωστας δημιούργησε και την 1821 Media Ltd με έδρα την Κύπρο με σκοπό την ανάπτυξη παρεμφερών δραστηριοτήτων. Διευθύντρια της κυπριακής 1821 Media Ltd είναι η Νικολέτα Φούσκα, η οποία είναι επικεφαλής του LATSCO Family Office SA, με έδρα τη Γενεύη, ήτοι του οικογενειακού γραφείου που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Μαριάννας Λάτση και το οποίο προσφάτως επένδυσε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η αγορά βοά πως η LATSCO Family Office SA αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες και κυνηγά αποδόσεις σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οπότε η κ. Φούσκα και οι συνεργάτες της έχουν «heavy workload»…

Κεφάλαια από την Κίνα

Χαράς ευαγγέλια για τους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν διεθνείς δραστηριότητες και ειδικά παρουσία στην Κίνα. Οι αρχές της ασιατικής χώρας εξετάζουν τη δημιουργία μιας νέας χρηματιστηριακής αγοράς που θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν εκτός Κίνας. Η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή αγορά θα προσφέρει κεφάλαια σε όσες επιχειρήσεις εισάγονται σε αυτή, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τις ξένες επιχειρήσεις που μπαίνουν στον Nasdaq ή στην αγορά AIM του Λονδίνου. Σίγουρα προτεραιότητα θα δοθεί σε εταιρείες κολοσσούς όπως η Apple και η Tesla, αλλά τα αχανή κινεζικά κεφάλαια θα αναζητήσουν και αλλού μερίσματα και αποδόσεις. Οι γνωρίζοντες θεωρούν πως κάποιες ελληνόκτητες εφοπλιστικές επιχειρήσεις θα βολιδοσκοπήσουν τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς δεν έχουν ενδοιασμούς και προκαταλήψεις για τα κινεζικά κεφάλαια. Δεν θα εκπλαγούμε εάν αυτό τελικά συμβεί.

Rule of law

Όποιος ανατρέξει στην 67 σελίδων έκθεση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση εντυπωσιάζεται από την λεπτομέρεια και το εύρος των σχεδιαζόμενων δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τα 30,9 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από το «Next Generation EU», δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και όταν μιλάμε για τεράστιο εύρος κυριολεκτούμε. Το εξαετές σχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση δράσεων απλών και σύνθετων, όπως π.χ. η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης ισότητας και διακρίσεων στους χώρους εργασίας ή π.χ. η χορήγηση κινήτρων για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών. Οι συντάκτες της έκθεσης Άκης Σκέρτσος, Θόδωρος Σκυλακάκης, Αλέξης Πατέλης και Θάνος Πετραλιάς και τα επιτελεία τους προσπάθησαν να συμπεριλάβουν κάθε κλάδο και δραστηριότητα στο χρηματοδοτικό αυτό πακέτο. Η στήλη καλόπιστα να κάνει μια παρατήρηση. Μπορεί το κυβερνητικό σχέδιο να προβλέπει πόρους 331 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος Δικαιοσύνης, αλλά αυτό δεν αρκεί. Μη ξεχνάμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν οι εκταμιεύσεις του «Next Generation EU», είναι να μην υπάρχουν σκιές ή αρνητικές αναφορές για το Κράτος Δικαίου (rule of law) στην Ελλάδα…

Quiz

Και στο τέλος ένα Quiz: Ποιος γνωστός Έλληνας τραπεζίτης έχει φορολογική έδρα στην Ισπανία;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.