ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών του νόμου Βρούτση

Πώς θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών του νόμου Βρούτση
Pixabay

Ποσό 110 εκατ. ευρω, που αντιστοιχεί στις αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται 200.000 παλιοί και νέοι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη, θα καταβληθεί το καλοκαίρι σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ημερομηνίες «κλείδωσαν» και τα αναδρομικά θα δοθούν σε δύο δόσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

Το ποσό είναι διαθέσιμο και η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους της κατηγορίας αυτής θα γίνει οριστικά μέσα στο καλοκαίρι. Οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή από τον Μάιο του 2016 και μετά θα πάρουν πρώτοι τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, να ακολουθούν οι παλαιοί συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που πήραν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016.

Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών του νόμου Βρούτση, έχει ως εξής:

  • Οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις θα γίνουν με επανυπολογισμό βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση για όσους αποχώρησαν με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη.
  • Ο επανυπολογισμός θα γίνει πρώτα για τους νέους» συνταξιούχους, δηλαδή όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά. Η κατηγορία αυτή θα πάρει τις αυξήσεις σε μία δόση τον Ιούνιο και θα ακολουθήσουν τα αναδρομικά (από 1ης/10/2019).
  • Τον επόμενο μήνα, Ιούλιο, θα γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις για τους παλαιούς συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τον Μάιο του 2016 και οι συντάξεις τους χωρίστηκαν σε ανταποδοτική μαζί με εθνική σύνταξη και σε προσωπική διαφορά. Με τον νέο επανυπολογισμό που θα γίνει τώρα όσοι έχουν πάνω από 30 έτη θα πάρουν αύξηση στο ποσό της ανταποδοτικής, αλλά η αύξηση θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά και να τη λάβουν στην «τσέπη». Οι αυξήσεις που θα προκύψουν για τους παλαιούς συνταξιούχους θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες (για 2020 και 2021) θα πιστωθούν μαζί στον επανυπολογισμό του Ιουλίου και οι άλλες τρεις δόσεις της αύξησης θα δοθούν το 2022, 2023 και 2024.

Υπογραμμίζεται ότι ο νόμος ισχύει αναδρομικά από 1/10/2019 και για τον λόγο αυτόν οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομικότητα 21 μηνών.

Στο μεταξύ εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να πιστωθούν οι προκαταβολές συντάξεων, σε όσους υπέβαλαν την ψηφιακή αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, θα πραγματοποιηθεί μία καταβολή που θα αφορά όλους τους δικαιούχους.Έτσι, θα καταβληθεί η μηνιαία προκαταβολή σύνταξης 360 ή 384 ευρώ αλλά και αναδρομικά σε 36.088 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που υπέβαλαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του φορέα έως τις 31 Μαρτίου. Η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι της προκαταβολής είναι περίπου 68.000 - 72.000 και όχι 100.000 - 110.000 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Και αυτό γιατί από τις περίπου 150.000 εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να αφαιρεθούν:

  • 30.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν ήδη προσωρινή σύνταξη.
  • 15.000 αιτήσεις παραπληγικών επιδομάτων που δεν δικαιούνταν προκαταβολή.
  • 10.000 εκκρεμείς υποθέσεις ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση.
  • 15.000 - 20.000 (κατά προσέγγιση) περιπτώσεις όπου οι συνταξιούχοι παίρνουν ήδη κάποια σύνταξη και δεν μπορούν, βάσει νόμου, να λάβουν και προκαταβολή για δεύτερο αίτημα συνταξιοδότησής τους που εκκρεμεί.

Επιπλέον, εκτιμάται πως ένα ποσοστό από αυτούς, της τάξεως του 10%, έχει οφειλές πάνω από τα όρια στα Ταμεία και δυνητικά δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει αίτηση καθώς γνωρίζει ότι θα κοπεί. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τελικά πάνω από τους μισούς πραγματικούς δικαιούχους υπέβαλαν επιτυχώς την αίτησή τους (36.088), ενώ επιπλέον 3.228 αιτήσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, σήμερα 12 Απριλίου 2021 πρόκειται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να καταβληθούν και τα αναδρομικά στους κληρονόμους δεύτερου βαθμού που αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επεξεργασία των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πληρωμή έγινε στις 10 Μαρτίου, με την καταβολή των αναδρομικών για το 11μηνο (Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016) σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, έρχεται και η πληρωμή Απριλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Εντείνονται οι έρευνες των αρχών - Πού έχουν επικεντρωθεί, τα νέα ντοκουμέντα