ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση παρουσιάζουν οι αγοραπωλησίες θέσεων στάθμευσης στην Αθήνα

Αύξηση  παρουσιάζουν οι αγοραπωλησίες θέσεων στάθμευσης στην Αθήνα
INTIME

Σημαντική αύξηση μέσα στην πανδημία παρουσιάζουν οι αγοραπωλησίες θέσεων στάθμευσης στην Αθήνα.

Πρόκειται για τη μοναδική κατηγορία ακινήτων που καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία μετά την οικονομική κρίση του 2010.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών που συνέλεξε το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates, στο πρώτο δίμηνο του 2021 οι μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης αυξήθηκαν κατά 125% σε σχέση με το 2020, καταλαμβάνοντας το 4,66% του συνόλου των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο δίμηνο του 2019, οι μεταβιβάσεις θέσεων στάθμευσης αποτελούσαν το 1,34% του συνόλου των μεταβιβάσεων και στο σύνολο του 2020 το 2,03%. Η στροφή στην αγορά φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με το κόστος μίσθωσης μιας θέσης πάρκινγκ.

Υπολογίζεται πως στις καλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας η ενοικίαση πάρκινγκ 24ωρης εξυπηρέτησης μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 180€ με 200€/μήνα, εφόσον φυσικά βρεθεί κενή θέση μόνιμης διάρκειας. Και αυτό γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις στοχεύουν στη στάθμευση με την ώρα και διαθέτουν για μόνιμη στάθμευση περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία των Νέων, η τιμή ενοικίασης ανά μήνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος κυμαίνεται στα 70 ευρώ (για χώρο 11 τ.μ.), στην Κυψέλη ανέρχεται στα 95 ευρώ (για χώρο 15 τ.μ.), στους Αμπελόκηπους διαμορφώνεται στα 100 ευρώ (για χώρο 25 τ.μ.) και στο Παγκράτι φθάνει τα 140 ευρώ (για χώρο 19 τ.μ.). Ανάλογη «ποικιλία» εμφανίζουν και οι τιμές πώλησης. Χαρακτηριστικά στον Νέο Κόσμο για μια κλειστή θέση στάθμευσης, ο υποψήφιος αγοραστής καλείται να πληρώσει 16.000 ευρώ (για χώρο 10 τ.μ.), στα Ανω Πατήσια 30.000 ευρώ (για χώρο 31 τ.μ.), στα Πετράλωνα 25.000 ευρώ (για χώρο 22 τ.μ.), στο Κολωνάκι 45.000 ευρώ (για χώρο 13 τ.μ.) και στον Λυκαβηττό 60.000 ευρώ (για χώρο 20 τ.μ.).

Ο επικεφαλής του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας θεωρεί πως λόγω του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του Δήμου Αθηναίων, οι μεταβιβάσεις και οι τιμές πώλησης των θέσεων στάθμευσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξάνονται συνεχώς.