ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mytilineos : Στην τελική ευθεία η νέα μονάδα ρεύματος

Mytilineos : Στην τελική ευθεία η νέα μονάδα ρεύματος
INTIME

Στην τελική ευθεία μπήκε η κατασκευή του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της Mytilineos, ενώ την ίδια στιγμή η εισηγμένη με την επικείμενη έκδοση του «πράσινου» ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ βάζει στην αφετηρία την 1η Ιουνίου τα έργα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 1,5 GW (γιγαβάτ).

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 825 MW (μεγαβάτ), προχθές Σάββατο έφτασε στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας ο αεριοστρόβιλος «HA» class της General Electric. Πρόκειται για προηγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό που καθιστά τον «CCGT» τον «πιο αποδοτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης και ίσως από τους πλέον αποδοτικότερους στον κόσμο», σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υποδέχθηκε χθες στο εργοτάξιο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στον οποίο και παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης, «ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και, παρά το ότι κάποιοι πίστευαν πως δεν θα γίνει ποτέ, εντούτοις στο τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί». Την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ είχε θεμελιώσει τον Οκτώβριο του 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, όπως υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας, «ο σταθμός θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της απολιγνιτοποίησης και της ευστάθειας και σταθερότητας του συστήματος ηλεκτροδότησης».

Ο υπουργός εξήρε την επενδυτική πρωτοβουλία της εταιρείας και του Ευάγγελου Μυτιληναίου, σημειώνοντας και τα περιβαλλοντικά οφέλη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής: «Οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 200 κιλά ανά μεγαβατώρα, όταν για τις λιγνιτικές μονάδες ανέρχονται στους 1,2 με 1,4 τόνους».

Ο ίδιος έκανε γνωστές τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των σύγχρονων ευέλικτων μονάδων αναγγέλλοντας την υποβολή σχετικής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο.

Πάντως ο Μυτιληναίος, από την πλευρά του, αποσαφήνισε πως «ο σταθμός θα λειτουργήσει είτε με είτε χωρίς τον μηχανισμό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων».

Η Mytilineos, όπως ανακοίνωσε, προχωρά και στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας εντολή στις BNP Paribas, Citigroup και HSBC ως Γενικούς Συντονιστές (Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) να διοργανώσουν για λογαριασμό της από σήμερα μία σειρά από εξ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα επιδιώξει να αντλήσει η εισηγμένη πρόκειται να το διαθέσει για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 1,5 GW. Αφορά το χαρτοφυλάκιο των έργων που απέκτησε πρόσφατα από την Egnatia Group αλλά και την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα Νέα πληροφορίες θέλουν τη Mytilineos να εκκινεί την κατασκευή των φωτοβολταϊκών (Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα) την 1η Ιουνίου, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτόν το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Τα ηλιακά πάρκα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Εξάλλου, και σύμφωνα με πληροφορίες, στα επενδυτικά πλάνα της εισηγμένης βρίσκεται και η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία.