ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εξώδικό για Πειραιώς, η «καμπάνα» σε Μυστακίδη και τα ενοίκια της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το εξώδικό για Πειραιώς, η «καμπάνα» σε Μυστακίδη και τα ενοίκια της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Εξώδικο στο παρά 5

Λίγο πριν τις 5 χθες το απόγευμα και ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συζητούσε το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, επιδόθηκε στην πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Βασιλική Λαζαράκου εξώδικο, που αναφερόταν στα διαδικαστικά της αύξησης. Αποστολέας του εξωδίκου ήταν γνωστός δικηγόρος με ευαισθησίες σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, ο οποίος έκανε επισημάνσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων που κατά την άποψή του αποδείκνυαν το μη σύννομο της διαδικασίας. Το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του εξωδίκου και συνέχισε κανονικά τη δουλεία του. Ενέκρινε το ενημερωτικό, ζητώντας κάποιες προσαρμογές, και έτσι έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Οπότε σήμερα χρηματιστηριακές και ανάδοχοι θα «σηκώσουν τα μανίκια» και θα προχωρήσουν στις εγγραφές επενδυτών στα δύο βιβλία προσφορών, στο ελληνικό και στο διεθνές.

Οι περιπέτειες Μυστακίδη

Προ ημερών, ο Τέλης Μυστακίδης, ο ομογενής επενδυτής, που έγινε γνωστός από τη θητεία του στη Glencore Plc και προσφάτως από τις επενδύσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς, το ελληνικό real estate και τα distressed assets, απασχόλησε «ξανά» την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο (Ontario Securities Commission). Και λέμε «ξανά» διότι η εποπτική αρχή του Καναδά είχε προ 28 μηνών επιβάλει πρόστιμο 2,5 εκατ. δολαρίων στον Τέλη Μυστακίδη για τους χειρισμούς του, ως διευθυντής της Katanga Mining Ltd, θυγατρικής της Glencore Plc. Πρόκειται για εταιρεία του εξορυκτικού κλάδου με δραστηριότητα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που βρέθηκε να «φουσκώνει» τα στοιχεία της για τα αποθέματα και την παραγωγή χαλκού και η οποία συνέπραξε σε διαφθορά με συνεργάτες του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Dan Gertler, οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με το καθεστώς της αφρικανικής χώρας. Στα πλαίσια συμβιβασμού με τις εποπτικές αρχές του Καναδά η Katanga Mining πλήρωσε πρόστιμο 30 εκατ. δολαρίων, ενώ σημαντικά πρόστιμα πλήρωσαν, όπως προαναφέρθηκε, και ο Τέλης Μυστακίδης και οι συνεργάτες του. Αλλά όχι μόνο. Τους απαγορεύθηκε έως και για έξι χρόνια να αποκτήσουν οποιαδήποτε θέση σε Διοικητικό Συμβούλιο εισηγμένης επιχείρησης, με το σκεπτικό ότι ως διοικούντες την Katanga Mining, επέτρεψαν έκνομες πράξεις που ήταν αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον. Την προηγουμένη εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο κλήθηκε να αποφασίσει επί αιτήματος πρώην επενδυτή της Katanga Mining, που έχει κινηθεί σε βάρος της εταιρείας και της πρώην διοικητικής της ομάδας, για τη ζημία που υπέστη από τη «δημιουργική λογιστική» της. Αν και η Αρχή δήλωσε αναρμόδια για να εξετάσει το αίτημα του επενδυτή, καθώς ήταν δικανικού χαρακτήρα, ωστόσο ζήτησε από την Katanga Mining να ολοκληρώσει την διαδικασία αναθεώρησης των πρακτικών και διαδικασιών της, η οποία έχει ανατεθεί σε εξωτερικό σύμβουλο. Το καλό για τον Τέλη Μυστακίδη και τους άλλους έξι πρώην συνεργάτες τους, ήταν πως δεν κλήθηκαν σε νέα ακρόαση.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC θα αποφασίσει σήμερα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, με τη συναλλαγή να έχει εγείρει αντιδράσεις από όλο το φάσμα της αγοράς και της πολιτικής, λόγω των όρων που τη συνοδεύουν. Η Εθνική Τράπεζα θα μεταβιβάσει το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην θυγατρική της CVC, ETHNIKI Holding Sarl με έδρα το Λουξεμβούργο. Από το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ETHNIKI Holding Sarl το 90,01% θα ανήκει στη CVC και το 9,99% στην Εθνική Τράπεζα. Το δυνητικό τίμημα για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται στα 505 εκατ. ευρώ. Στην πράξη η CVC θα καταβάλει για το 90,01% της ασφαλιστικής σε cash μόλις 234 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στη βάση όσων συμφώνησαν ΕΤΕ και CVC, η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει και δάνειο μειωμένης διασφάλισης (Tier2), ποσού έως 125 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Ασφαλιστική! Ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για μοχλευμένη εξαγορά (Leveraged Buy-Out), καθώς θα χρηματοδοτηθεί όχι από την CVC αλλά από την ίδια την Εθνική Ασφαλιστική. Και αυτό μόνον δύσκολο δεν θα είναι. Όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα νούμερα της Εθνικής Ασφαλιστικής, μόνον από τα έσοδα από ενοίκια η εταιρεία εισπράττει ετησίως 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ μόνον η αξία των ακινήτων «φιλέτων» που διαθέτει υπερβαίνει τα 95 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μικρότερης αξίας ακίνητα που έχει στην κατοχή της.

Οι υπηρεσίες της PwC

Μια κάποια αγωνία για την επόμενη ημέρα της Εθνικής Ασφαλιστικής θα την έχει και η PwC, η οποία είναι η ελεγκτική που παρακολουθεί σήμερα την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί πολύ καλό πελάτη της PwC, τόσο για τις ελεγκτικές, όσο και για τις μη ελεγκτικές υπηρεσίες. Για τη χρήση του 2019 η PwC πληρώθηκε από την Εθνική Ασφαλιστική συνολικά 644.000 ευρώ, ήτοι 36% περισσότερο σε σχέση με το 2018 (473.000 ευρώ). Εκ των 644.000 ευρώ, τα 153.000 ευρώ αφορούσαν σε αμοιβές για μη ελεγκτικές υπηρεσίες, κάτι που δείχνει το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρει η ελεγκτική στην ασφαλιστική εταιρεία.

Η συνταγή του consolidation

«Consolidation, consolidation, consolidation». Συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις παντού περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Μαξίμου προκειμένου η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να αποκτήσει λιγότερο κατακερματισμένη δομή. Είναι αυτό εφικτό σε μια οικονομία που βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στα ελευθέρα επαγγέλματα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις; Το πρωθυπουργικό περιβάλλον φρονεί πως είναι εφικτό. Θεωρεί δε πως είναι αναγκαία προϋπόθεση για να εκσυγχρονιστεί η οικονομία και να μειωθούν τα κόστη. Και η αναφορά σε κόστος σχετίζεται κυρίως με το κόστος χρήματος και λιγότερο με το κόστος εργασίας. Το μέσο κόστος νέας τραπεζικής χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι σήμερα στο 2,9%, όταν στην ευρωζώνη είναι στο 1,5%, στη Γερμανία 1,6% και στις χώρες του «νότου» (Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία) 1,9%. Στόχος είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ανάλογο κόστος δανεισμού και για να γίνει αυτό η προτεινομένη συνταγή είναι «consolidation, consolidation, consolidation».

Πολιτεία Καινοτομίας

Φορείς καινοτομίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό συμμετέχουν στα σχήματα που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη ΣΔΙΤ που αφορά στη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά. Στα τέσσερα σχήματα που κατέθεσαν προσφορές για το έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ, ο όμιλος Intracom με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, αλλά και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand. Όσον αφορά στους φορείς καινοτομίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει το Found.ation, αλλά και η Mantis, μία αρκετά εξελισσόμενη startup. Αντίστοιχα, στο σχήμα του ομίλου Intracom, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συμμετέχει η Factory, μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία εξειδικεύεται στη δημιουργία μεγάλων χώρων για την προώθηση της καινοτομίας. Από εκεί και πέρα, πληροφορίες φέρουν να συμμετέχουν στη διαδικασία, χωρίς να έχει διευκρινιστεί σε πιο σχήμα, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και το Επιχειρηματικό Πάρκο της Βαρκελώνης.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.