ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σύμπλευση με την Reggeborgh, η Iron Lady και το διαμέρισμα στο Νιού Τζέρσεϋ

Η σύμπλευση με την Reggeborgh, η Iron Lady και το διαμέρισμα στο Νιού Τζέρσεϋ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το ταμπλό δεν ψεύδεται

Μετά και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ οι εφοπλιστές έχουν δύο επιλογές: να συμπλεύσουν με τη Reggeborgh και να βγάλουν λεφτά από την άνοδο της μετοχής και την ανάκαμψη της εταιρείας ή να συνεχίζουν να σκορπούν χρήματα σε δικηγόρους χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και, αν κρίνουμε από την πορεία των νομικών ενεργειών τους έως σήμερα–που είτε ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, είτε δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα- τα χρήματα που έχουν δώσει στους δικηγόρους τους δεν έχουν πιάσει τόπο. Οι επενδυτές άλλωστε βαρέθηκαν τους σκυλοκαβγάδες και αυτό φάνηκε χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Από την έναρξη των συναλλαγών η μετοχή της εισηγμένης σημείωνε μεγάλα κέρδη, ενώ μετά και την επιβεβαίωση της έγκρισης της αύξησης κεφαλαίου η άνοδος ήταν ακόμα μεγαλύτερη, με τον τίτλο της Ελλάκτωρ να κλείνει στα 1,425 ευρώ με άνοδο 14,64%. Μέσα σε μια ημέρα δηλαδή μάζεψε όλες τις απώλειες από την αρχή του μήνα. Αντίστοιχα ανοδική ήταν και η πορεία για το ομόλογο της Ελλάκτωρ που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων που είχε δεχθεί.

ΕΝΦΙΑ αλά USA

Ανώτατο στέλεχος ελληνικής τράπεζας, που έχει καταγράψει μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, παραπονέθηκε σε φίλο της στήλης για τον υψηλό φόρο ακινήτων που πληρώνει κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για ένα διαμέρισμα που απέκτησε το 2014. Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον της Νέα Υόρκης, στην απέναντι όχθη του ποταμού Χάντσον, στο Νιού Τζέρσεϋ και αποκτήθηκε για 990.000 δολάρια. Ο ετήσιος φόρος που πληρώνει για το ακίνητό του ο συμπαθής τραπεζίτης ανέρχεται σε 11.494 δολάρια. Σίγουρα, με το φόρο που έχει πληρώσει από τότε που το απέκτησε θα μπορούσε να αγοράσει διαμέρισμα πέριξ του κέντρου της Αθήνας. Το παρήγορο είναι πως μέσα στην επταετία αυτή η αξία του «αιωνόβιου» ακινήτου (κτίσθηκε το 1920) έχει αυξηθεί κατά 100.000 δολάρια περίπου.

Η Σιδηρά Κυρία

Αυξάνονται και πληθύνονται συνεχώς οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Πέρα από τις 24 που ήδη λειτουργούν σήμερα, αναμένεται να αδειοδοτηθούν και άλλες στο προσεχές διάστημα. Οι άδειες παρέχονται από τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, επικεφαλής της οποίας είναι η Heather-Denise Gibson. Είναι ουσιαστικά το πρόσωπο που έχει την ευθύνη να βεβαιώσει πως μια Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. Για παράδειγμα, ο νόμος προβλέπει πως κάθε εταιρεία που εξαγοράζει απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οφείλει να διατηρεί ανά πάσα στιγμή ελάχιστο καταβληθέν μετοχικό κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ. Προσφάτως, μια εταιρεία διαχείρισης – από αυτές που συστάθηκαν πρώτες- βρέθηκε να έχει κεφάλαια κάτω από 100.000 ευρώ. Οπότε η Heather, (η «Iron Lady» για κάποιους) σήκωσε το τηλέφωνο και ζήτησε αύξηση κεφαλαίου, κάτι που έγινε άμεσα.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως ο νόμος επιβάλει στην ΤτΕ να διενεργεί διαρκή έλεγχο στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Έτσι, εάν η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώσει πως μια εταιρεία εξασφάλισε την άδεια βάσει ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή υπέβαλε και δημοσιοποίησε εκ των υστέρων ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες και στοιχεία, τότε μπορεί να ανακαλέσει την άδεια της. Το ίδιο μπορεί να κάνει εάν διαπιστώσει πως μια Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων χρησιμοποιείται ως μέσο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, έχει διαπράξει παραβάσεις κατ’ εξακολούθηση ή δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις λειτουργίας της. Οπότε καταλαβαίνετε πως η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος έχει και πολύ δουλειά και πολλές ευθύνες.

Το ελληνικό όνειρο της DDM

Ιδιαίτερα προσοδοφόρα αποδείχθηκε η ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων για την DDM Holding AG, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα την Ελβετία που ειδικεύεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στις ειδικές αναδιαρθρώσεις και η οποία έχει ως συνιδρυτές και μετόχους τον Σουηδό Erik Fällström και τον Αυστριακό Andreas Tuczka. Σε εταιρική παρουσίαση που εξέδωσε προ ημερών η DDM Holding AG αναφέρει πως από την επένδυση ύψους 56,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε σε «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα το 2017, έβγαλε μέσα σε μια τριετία (net collections) 102,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέτυχε απόδοση των αρχικών χρημάτων (Internal Rate of Return) ύψους 34%! Από τα 102,6 εκατ. ευρώ τα 59,8 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν μέσα στο 2020, λόγω όπως αναφέρεται της πετυχημένης αναδιάρθρωσης της αρχικής συναλλαγής. Συμβολή στην επιτυχία της DDM Holding AG είχε η AxFina, εταιρεία που ανήκει στον ίδιο όμιλο, και την οποία το τελευταία χρόνο εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο έμπειρος τραπεζίτης Τάσος Καρκαζής.

Αλλαγή ρόλου ;

Χθες διακινήθηκαν πληροφορίες πως Γενικός Γραμματέας παραγωγικού υπουργείου θα μετακομίσει σύντομα στο ΤΑΙΠΕΔ. Η κρίση δεν επέτρεψε στον εν λόγω Γ.Γ. να ξεδιπλώσει όλα του τα ταλέντα στο χαρτοφυλάκιο που του είχε ανατεθεί. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο Γενικός θα κληθεί να δείξει τις αρετές του στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Και η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη , καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει το ΤΑΙΠΕΔ και να το καταστήσει «project manager» των ώριμων για ένταξη έργων στο Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μεγάλο χαμόγελο

Μπορεί να δέχθηκε πίεση και κριτική για τον τρόπο και τους όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, όμως εκ του αποτελέσματος ο Χρήστος Μεγάλου δικαιώνεται. Το βιβλίο προσφορών έχει γεμίσει και μάλιστα από μεγάλα «σπίτια» που θέλουν να αποκτήσουν συμμετοχή για την επόμενη ημέρα. Έτσι, όχι μόνο η τιμή της μετοχής θα κλείσει στο ανώτατο όριο, αλλά δημιουργείται καλό προηγούμενο για το ομόλογο που θα εκδώσει σύντομα η τράπεζα στο πλαίσιο του project Sunrise. Έτσι, ο Χρήστος Μεγάλου μετά από πολλούς μήνες στο σκοτάδι βλέπει με χαμόγελο τις πρώτες ακτίδες της ανατολής.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.