ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο να δανειοδοτήσει ξανά το Κόσοβο το ΔΝΤ

Έτοιμο να δανειοδοτήσει ξανά το Κόσοβο το ΔΝΤ

Ένα χρόνο αφότου σταμάτησε να του παρέχει χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμο να ξαναρχίσει να δανειοδοτεί το Κόσοβο.

Η δανειοδότηση είχε σταματήσει λόγω της διμερούς διένεξης σχετικά με την αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα, στις αρχές του 2011.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι έκτοτε η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση του Κοσόβου «υπήρξε γενικά ικανοποιητική», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου Γιοχάνες Βίγκαντ στην Πρίστινα.

«Οι κοσοβάρικες αρχές και η αποστολή του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής» για ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής το οποίο συνοδεύεται από ένα δάνειο ύψους 107 εκατ. ευρώ διάρκειας 20 μηνών, ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση του έργου της αποστολής του, που έμεινε επί μιάμιση εβδομάδα στην Πρίστινα.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανέφερε ότι αναμένει το δάνειο να εγκριθεί από το διοικητικό του συμβούλιο «στα τέλη Απριλίου». Το πρόγραμμα πιστώσεων αυτό έχει στόχο την υποστήριξη του προϋπολογισμού του Κοσόβου.