ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Κοινωνικά δικαιότερος το 2022 – Σε περισσότερες από 5 δόσεις η πληρωμή

ΕΝΦΙΑ ακίνητα

Στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2022 αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Κοινωνικά δικαιότερος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο ΕΝΦΙΑ της ερχόμενης χρονιάς συνολικά δεν θα είναι υψηλότερος από αυτόν του 2021.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών.

Εξηγώντας τι θα αλλάξει ο κ. Σταϊκούρας είπε στον ΣΚΑΪ ότι με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες. Οι 3. 478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο για τη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Η αποκάλυψη για την αλλαγή στην έναρξη πληρωμών του ΕΝΦΙΑ έγινε από έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022 με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε, επίσης, περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%.

«Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη» εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων έχουν προτείνει αυξήσεις 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αναμένεται σε:

• Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.
• Περιοχές των νοτίων προαστίων όπως Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό.
• Σε περιοχές του Πειραιά και σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.
• Σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως η Καλαμαριά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στο Νewsbomb.gr: Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει στους γνωστούς - άγνωστους