ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση στην Κυβέρνηση για την πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες

Ενημέρωση στην Κυβέρνηση για την πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες
Pixabay

Τηλεδιάσκεψη εφ' όλης της ύλης για την πορεία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας είχε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών, παρουσία εκπροσώπων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), της Τράπεζας της Ελλάδος και των επικεφαλής από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός του Νίκος Παπαθανάσης ζήτησαν από τις τράπεζες ενημέρωση για την πιστωτική επέκταση και ειδικά για τη στήριξη που έχει λάβει μετά την πανδημία η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς, σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς, το μεγαλύτερο μέρος της είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο από τον δανεισμό.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών ομίλων και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Χαντζηνικολάου υποστήριξαν ότι η πιστωτική επέκταση μέχρι στιγμής είναι τεράστια για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς. Απαντώντας στην κριτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισαν ότι η πλειονότητα των αιτήσεων γίνονται από υπερχρεωμένα και μη βιώσιμα σχήματα, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως ποσοστό άνω του 50% έχει ανεπαρκή πιστοληπτική ικανότητα, 15% δεν είναι βιώσιμο, ενώ άλλο ένα 15% εμφανίζει συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις. Σημείωσαν δε σε κάποιο σημείο της κουβέντας πως «θα ήταν βλακεία από μέρους μας, αν υπήρχαν καλές επιχειρήσεις, να μην τις δανειοδοτήσουμε, εις βάρος της κερδοφορίας μας».


Ζήτησαν στοιχεία. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία από τους CEO των τραπεζών σχετικά με τους λόγους απόρριψης των αιτημάτων, αλλά και για τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα δάνεια που εκταμιεύονται, καθώς, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του κόστους καταθέσεων και χορηγήσεων, που δεν δικαιολογείται από το τρέχον νομισματικό περιβάλλον στην ευρωζώνη.


Επιπλέον, από την κυβέρνηση υπογράμμισαν τον κίνδυνο απώλειας πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο κομμάτι των πράσινων επενδύσεων, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά projects προς υλοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τις τράπεζες να κινητοποιηθούν για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που μπορούν να φέρουν εις πέρας εγχειρήματα συμβατά με τις δράσεις του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τράπεζες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα μέσα Ιουλίου, όταν θα ξανασυζητηθούν πιο διεξοδικά αυτή τη φορά όλα αυτά τα θέματα.