ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα αδείας 2021: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους - Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή

Επίδομα αδείας 2021: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους - Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή

Επίδομα αδείας 2021: Πότε καταβάλλεται στους εργαζόμενους -  Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή- Υπολογίστε πόσα χρήματα θα πάρετε. 

Ανατροπές στο φετινό επίδομα αδείας καθώς ο εργοδότης έχει πλέον τη δυνατότητα να χορηγήσει την άδεια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και όχι μέχρι το τέλος του έτους όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σε διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων προχώρησε η ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται πως ο εργοδότης έχει πλέον τη δυνατότητα να χορηγήσει την άδεια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και όχι μέχρι το τέλος του έτους όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το επίδομα αδείας, αλλά και οι αντίστοιχες αποδοχές, πρέπει να καταβάλλονται στους δικαιούχους κατά την έναρξη της άδειάς τους και δεν συμψηφίζονται. Ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα χρόνια εργασίας σε μία επιχείρηση, αλλάζουν τα δεδομένα για το επίδομα αδείας.

Πληθώρα ερωτημάτων και καταγγελιών λαμβάνει η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) και έτσι προβαίνουν σε διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010: «Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και το επίδομα αδείας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές αδείας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές».

Πώς υπολογίζεται το επίδομα αδείας

Το ίδιο άρθρο αναφέρει και το πώς υπολογίζεται το επίδομα, το οποίο «ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι' αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι' αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλον τρόπο».

Δείτε πόσες ημέρες άδειας δικαιούστε

Η άδεια στους εργαζομένους χορηγείται ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον εργοδότη και δεν πρέπει να παρέλθει δίμηνο μετά το σχετικό αίτημα. Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Για πλήρη απασχόληση
https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία
https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: «Προσοχή το επόμενο 48ωρο» - Η προειδοποίηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη (vid)