ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «πρωταθλητής» Αρτέμης, η ΑΒ και ο Μπαλζάκ και οι περιπέτειες του Παπαθάνου

Ο «πρωταθλητής» Αρτέμης, η ΑΒ και ο Μπαλζάκ και οι περιπέτειες του Παπαθάνου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το 50% στο Κράτος

Η αυριανή Γενική Συνέλευση της Alpha Bank δεν πρόκειται να αφιερώσει πολύ χρόνο στο 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά στην έγκριση των ετήσιων αμοιβών της Διοίκησης της τράπεζας για το 2021. Ο λόγος είναι απλός. Οι αμοιβές των στελεχών θα παραμείνουν εφέτος στα ίδια επίπεδα με το 2020. Η μόνη αλλαγή συνίσταται στο ότι έχει καθιερωθεί από τις αρχές του έτους πρόσθετη χρηματική παροχή 12.000 ευρώ ετησίως για το μέλος του ΔΣ που έχει οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό ως αναγνώριση του πρόσθετου φόρτου εργασίας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο που σχετίζεται με τις αμοιβές των στελεχών της Alpha Bank, είναι πως το 2020, τις μεγαλύτερες αμοιβές σε ετήσια βάση δεν τις είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, όπως και θα περίμενε κανείς, αλλά ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Alpha που προσφάτως μετακινήθηκε στην Cepal. Συγκεκριμένα, το σύνολο των αποδοχών του κ. Ψάλτη ανήλθε το 2020 στις 432.263 ευρώ (μεικτά) , ενώ το σύνολο των αποδοχών του κ. Θεοδωρίδη ανήλθε σε 457.775 ευρώ (μεικτά). Αυτό συνέβη για «τεχνικούς» λόγους. Βλέπετε ο κ. Θεοδωρίδης έλαβε το 2020 και την αποζημίωση αποχώρησής του ύψους 80.300 ευρώ (μεικτά). Και η αναφορά σε μεικτές αποδοχές είναι επιβεβλημένη, καθώς μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών κατευθύνεται σε φόρους. Ενδεικτικά, οι συνολικές μεικτές αποδοχές του προέδρου της Alpha Bank Βασίλη Ράπανου ήταν το 2020 στα 259.000 ευρώ και μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών έλαβε καθαρά 127.614 ευρώ, ήτοι το 50% κατέληξε στο κράτος.

Η ΑΒ και ο Μπαλζάκ

Το ευφυολόγημα του Γάλλου συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ πως «οι γενναιόδωροι άνθρωποι γίνονται κακοί έμποροι» έχει διαψευσθεί κατά καιρούς σε πολλές περιπτώσεις. Μια ακόμη περίπτωση γενναιόδωρου ανθρώπου που αποτελεί άριστο έμπορο και διαψεύδει κατά κράτος τον Μπαλζάκ είναι ο επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Βασίλης Σταύρου. Ο κ. Σταύρου και η ΑΒ έχουν επιδείξει τεράστια φιλανθρωπική δράση τόσο στα χρόνια των Μνημονίων , όσο και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Και το φιλανθρωπικό τους έργο διακρίνεται από πλουραλισμό και εύρος. Τελευταία απόδειξη η δωρεά της ΑΒ Βασιλόπουλος προς το Ελληνικό Δημόσιο -και συγκεκριμένα προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου- 60.020 υφασμάτινων μασκών (εκ των οποίων οι 20.000 είναι παιδικές μάσκες). Η δωρεά αυτή δεν εστιάζει μόνον στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και στην αρωγή των προσφύγων που σε αρκετές περιπτώσεις στερούνται βασικών προμηθειών. Και με την χορήγηση μάσκας στους πρόσφυγες , αφενός προστατεύεται η υγεία τους, αφετέρου περιορίζονται ενδεχόμενες σε βάρος τους επιθέσεις που θα είχαν ως αφετηρία το ότι δεν προφυλάσσονται επαρκώς από την πανδημία.

Οι περιπέτειες Παπαθάνου

Ο πολιτικός μηχανικός Μάριος Παπαθάνος είναι από τους πλέον γνωστούς κατασκευαστές ακινήτων στη Γλυφάδα, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια έχει κατασκευάσει δεκάδες κτήρια, κατοικίες και καταστήματα στα Νότια Προάστια, αλλά και στον Αργοσαρωνικό. Αρχικά ξεκίνησε να δραστηριοποιείται με την Τεχνοδομική Παπαθάνου ΕΠΕ και εν συνεχεία από το 1998 με την Ανώνυμη Εταιρεία Μάριος Παπαθάνος ΑΕ. Η κατασκευαστική εταιρεία του κ. Παπαθάνου βίωσε αφενός την άνθηση της περιόδου 1999 -2009, αφετέρου το σοκ της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Και η οικονομική κρίση τη βρήκε να έχει συσσωρεύσει δανεισμό που σήμερα αγγίζει τα 49 εκατ. ευρώ και τον οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Έτσι, η εταιρεία θα δει σήμερα να βγαίνει στο «σφυρί» από την Τράπεζα Πειραιώς πολυώροφο ακίνητό της στη Γλυφάδα έναντι του ποσού των 4,35 εκατ. ευρώ. Το αξιοσημείωτο είναι πως η τιμή πρώτης προσφοράς για το τετραώροφο ακίνητο αυξήθηκε σημαντικά μετά από δικαστική απόφαση, καθώς η αρχική τιμή είχε ορισθεί σε μόλις 1,4 εκατ. ευρώ. Απλά να αναφέρουμε πως το επίδικο βρίσκεται επί της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ύψους του παλαιού δημαρχείου Γλυφάδας, δίπλα από την κεντρική πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου, με απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και τη Μαρίνα Γλυφάδας.

Ζητείται ακίνητο

Αν διαθέτετε ακίνητο με χώρους μικτής επιφάνειας 2.298 τ.μ. περίπου, με ωφέλιμη επιφάνεια γραφειακών χώρων 1.558 τ.μ., το οποίο να διαθέτει και χώρους για τη στέγαση αρχείου 280 τ.μ. περίπου, το οποίο βρίσκεται εντός του Δήμου Αθηναίων και σε ακτίνα 800 μέτρων από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς και είστε διατεθειμένοι να λαμβάνετε μηναίο μίσθωμα έως 27.500 ευρώ, τότε έχετε μια εβδομάδα περιθώριο για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας. Βλέπετε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναζητεί ένα ακίνητο με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά για να στεγάσει το 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής τουλάχιστον για 12 έτη. Η δημοπρασία (σ.σ. επαναληπτική) θα διεξαχθεί την επόμενη Τέταρτη 28-7-2021 και ώρα 11:00 έως 12:00 στα γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών-Ανατολικής Αττικής. Οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.