ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιωτικοποιείται η πετρελαϊκή εταιρεία της Αλβανίας

Ιδιωτικοποιείται η πετρελαϊκή εταιρεία της Αλβανίας

Άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Αλβανίας Albpetrol, με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από την αλβανική βουλή.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας. Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη διαφάνειας και τόνισαν ότι «με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας αυτής ο κρατικός προϋπολογισμός χάνει κάθε χρόνο περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και ότι «τα κέρδη από τους φόρους που θα εισπράττει το κράτος από τους αγοραστές της "Albpetrol" θα είναι πολύ λιγότερα από τα κέρδη που θα εξασφάλιζε αν το ίδιο το δημόσιο παρέμενε ιδιοκτήτης της εταιρίας».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και σε μερικές τροποποιήσεις «της τελευταίας στιγμής», όπως της χαρακτήρισαν. Σύμφωνα με αυτές, ο αγοραστής της εταιρίας Albpetrol εξασφαλίζει και το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ΑΟΖ, στην Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο.

Οι Σοσιαλιστές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, ότι ετοιμάζει την πώληση της "Albpetrol" σε πελάτες και εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα. Τόνισαν, επίσης, ότι θα ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας όταν αναλάβουν την εξουσία.