ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρακρατήσεις σε 4.500 συντάξεις χηρείας στο τέλος Σεπτεμβρίου

Με τις συντάξεις του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι παρακρατήσεις σε περίπου 4.500 συντάξεις χηρείας.
Με τις συντάξεις του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι παρακρατήσεις σε περίπου 4.500 συντάξεις χηρείας.
INTIME

Με τις συντάξεις του Οκτωβρίου, τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν από τον ΕΦΚΑ οι παρακρατήσεις σε περίπου 4.500 συντάξεις χηρείας του δημόσιου τομέα ενώ για τις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα θα ξεκινήσει η περικοπή αργότερα. 

Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων είχε περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου να υποβάλει στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδείκνυαν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης.

Ωστόσο με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας γίνεται πιο ευνοϊκή – με περισσότερες δόσεις μέσω παρακράτησης μικρότερου μέρους της σύνταξης – η διαδικασία επιστροφής των ποσών που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως από τον e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Συγκεκριμένα, κατά παρέκκλιση του άρθρου 103 του Ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), στον οποίο το ποσοστό παρακράτησης από την κύρια σύνταξη ορίζεται σε 1/3 των καταβαλλόμενων παροχών, ειδικά για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας προβλέπεται ότι η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις (που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.